Američki Kongres formalno potvrdio Bushovu pobjedu

AMERIČKI Kongres u četvrtak je i formalno potvrdio pobjedu predsjednika Georgea W. Busha na predsjedničkim izborima, ali tek nakon što su demokrati nakratko zaustavili svečanost prosvjedujući zbog navodnih izbornih nepravilnosti u ključnoj saveznoj državi Ohio.

Senat i Zastupnički dom Kongresa su na zajedničkoj sjednici potvrdili da je Bush dobio 286 glasova izbornika, a senator John Kerry 251 glas, dok je Kerryjev potpredsjednički kandidat John Edwards dobio jedan glas izbornika koji nije htio glasovati za Kerryja. Za pobjedu je bilo potrebno 270 glasova.

Bushov drugi četverogodišnji predsjednički mandat počinje 20. siječnja kada je predviđena njegova inauguralna svečanost.

Potvrdu rezultata izbora zaustavio je na skoro četiri sata formalni prosvjed koji su demokrati, zastupnica Stephanie Tubbs Jones iz Ohioa i senatorica Barbara Boxer iz Kalifornije, uložile navodeći probleme na izborima za predsjednika u Ohiou.

One su rekle da ne stavljaju u pitanje pobjedu predsjednika Busha nego da žele ukazati na potrebu rješavanja problema poput nedostatka glasačkih strojeva i dugačkih redova pred biralištima u Ohiou 2. studenoga posebice na područjima s mnogo pripadnika manjina koje su sklone demokratima i njihovom kandidatu Kerryju.

Taj rijetko viđeni prigovor potvrdi izbornih glasova je prisilio Senat i Zastupnički dom da prekinu zajedničku sjednicu i prema zakonu na zasebnim zasjedanjima razmotre primjedbu o nepravilnostima u Ohiou. Oba doma su nakon razmatranja glasovanjem odbacila prigovor. Potvrda izbornih glasova koja se odvijala po američkim saveznim državama dovršena je na zajedničkom zasjedanju nakon nekoliko sati.

Kerry, koji obilazi američke snage na Bliskom istoku, u priopćenju je naveo da je Bushu priznao pobjedu, ali da podupire ispitivanje nepravilnosti u Ohiou i drugdje jer je to važno za demokraciju.

Sličan slučaj, kada je prigovor rezultirao dvama zasebnim sjednicama oba doma Kongresa, dogodio se davne 1877. kada je osporavane predsjedničke izbore dobio Rutherford Hayes u natjecanju sa Samuelom Tildenom.



Pročitajte više