ANALIZA Ramljak je lutka na koncu, američki strvinari su potpuno paralizirali Plenkovića i vladu

Foto: Hina, Index, CBS

DEMOKRATSKI izabrana vlada ne može smijeniti svog povjerenika u Agrokoru bez pristanka američkog strvinarskog fonda. To proizlazi iz skandaloznog ugovora o kreditiranju kojim je Ante Ramljak zadužio Agrokor za milijardu eura, predao u ruke upravljanje tom kompanijom američkim strvinarima, i ugrozio demokraciju.

Kao jedan od razloga za prijevremenu naplatu cijelog kredita navedena je, naime, smjena Izvanredne uprave ili savjetnika za restrukturiranje. Time su strvinari potpuno paralizirali Plenkovića i vladu: odluče li smijeniti Ramljaka ili otkazati daljnje usluge savjetniku Alix Partnersu, ili isplatiti nekoga bez odobrenja Knightheada, Agrokor će morati odjednom platiti cijeli iznos kredita. Što, naravno, nije u stanju učiniti, pa će u tom slučaju uslijediti upravo onakav udar na hrvatsko gospodarstvo kakav je vlada navodno htjela izbjeći Lex Agrokorom.

Ramljak lutka na koncu, vlada usputni promatrač

Vlada i izvanredni povjerenik nisu demantirali detalje ugovora kojim se poništava Lex Agrokor, a oni ga sami 'de facto' stavljaju van snage. Sjetimo se, u tom štetnom zakonu stoji kako sud imenuje povjerenika na prijedlog hrvatske vlade. I kako je svrha zakona očuvati stabilnost gospodarstva.

Vlada ne demantira da je Ramljak "lutka na koncu" Knightheada, a oni tek usputni promatrači, nego servilno izražavaju nadu da će američki gospodar biti dobar i milostiv pa ga smjena povjerenika možda neće razjariti. U suprotnome, zatražili bi aktivaciju kredita teškog milijardu eura, što znači pljenidbu Agrokora.

Prijetnjom dugom od milijardu eura ograničene su i ovlasti potencijalno nove vlade, kao i sabora, mogu li oni izabrati novog premijera koji ne odgovara Ramljaku i njegovim američkim partnerima? 

"Spasitelji" su izigrali one koje su ih doveli, lešinari su kupili demokraciju. Ne samo Agrokor za relativno sitne novce. Ostalim vjerovnicima, na čelu s ruskim bankarima, preostaju samo tužbe protiv države. A građanima – plaćanje računa za tuđe mutne poslove.

Pročitajte više