Ramljak je američkim strvinarima osigurao brzu zaradu

Ramljak je američkim strvinarima osigurao brzu zaradu

Foto: FAH

INFORMACIJA koju je danas objavio Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva i Telegramov kolumnist, dodatno je produbila sumnju u Ramljakove dilove s američkim strvinarskim fondom, s obzirom da je otkrio kako je Agrokor isplatio dio Knightheadovog starog duga preskupom kupovinom 100 milijuna eura obveznica.

>>Nakon Ramljakovog priznanja o sastanku s Knightheadom DORH mora ispitati njega i Dalić

U Agrokoru su na Indexov upit priznali da su isplatili Knighthead, čak i za veći iznos. Ukupno je 268,8 milijuna eura (56 posto od 480 milijuna eura) otišlo vlasnicima obveznica koje predvodi američki strvinarski fond, ali u Agrokoru tvrde kako nema riječi o privilegiranosti jer su isplatili stari dug svim kreditorima koji su sudjelovali u roll upu aranžmanu.

To je novi moment u ovoj priči, ranije se komuniciralo da će se od ukupnog kreditnog aranžmana od milijardu eura, biti isplaćeni stari dugovi sudionicima roll upa, ali Ramljak nikada transparentno nije objavio da je on taj dug, i koliko točno kome - već isplatio. Sada smo doznali da je prezaduženi Agrokor posudio milijardu eura da bi odmah pola - vratio!

Podsjetimo da je točan sastav svih sudionika roll up kredita i dalje tajan, kao i točna brojka njihovog sudjelovanja u kreditu, pa tako i isplata starog duga.

Agrokor: Svima smo u roll upu platili stari dug


"Financijske i kreditne institucije i fondovi vlasnici obveznica u ovom su kreditu sudjelovali s ukupno 960 milijuna eura i u sklopu kredita svim su kreditorima – dakle i financijskim i kreditnim institucijama i vlasnicima obveznica – njihove stare tražbine, u iznosima s kojima su odlučili sudjelovati u novom financiranju, refinancirane. Dakle, svim kreditorima su stare tražbine zatvorene, ako se radilo o kreditima, ili otkupljene, ako se radilo o obveznicama i to njihovim novcem, čime je ukupan iznos od 480 milijuna eura postao novo zaduženje Agrokora s pravom prednosti namirenja.

Drugih 480 milijuna eura navedenog kredita je novac kojim su plaćena stara potraživanja dobavljača, pripremljena sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora koja bez novog zaduženja ne bi bila moguća", odgovorili su u Agrokoru na Indexov upit.

Index je u potrazi za detaljima roll up kredita, nakon odbacivanja Sberbankove tužbe protiv Agrokora pokušao doći do rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu, koje nije dostupno javnosti. "To je bio izvanparnični postupak vezan uz izdavanje rješenja o privremenoj mjeri gdje ne postoji zakonska obaveza objavljivanja"; odgovorila je glasnogovornica suda na Indexov upit 25. rujna.

Sberbank: Ramljak je preplatio Agrokorove obveznice kako bi isplatili Knighthead


Mjesec dana kasnije, Goranko Fižulić danas je objavio tekst u kojem iznosi dijelove upravo te Sberbankove tužbe, iz koje je vidljivo da je Ante Ramljak kupio za 100 milijuna eura Agrokorove obveznice po nominalnoj vrijednosti, čime ih je 3,5 puta pretplatio u odnosu na tržišnu vrijednosti - kako bi isplatio dio starog duga Knightheada. Ono što su oni kupovali po 20 ili 30 centa za euro, vlada im je sada isplatila 100. Još će 104 dobiti, s kamatama za novih sto eura kredita, pa se zarada u ovom dilu s vladom američkog strvinarskog fonda penje i do 60 posto.

Rusi u svojoj tužbi navode kako s kupovinom obveznica nije bili upoznata Vlada, ni potpredsjednica Dalić, niti vjerovničko vijeće. To nam zvuči slabo vjerojatno, za razliku od činjenice da izvanredna uprava nije do sada obavijestila javnost o bilo kakvoj kupnji vlastitih obveznica. U Sberbankovoj tužbi, navodi se da članovi vijeća nisu dobili konačnu i potpunu verziju ugovora o kupnji što  upućuje na “prijevarno postupanje.”

Stari dug vratili, za novi dug osigurali prioritet

Tko je sve uz Knighthead sudjelovao i s kolikim ulogom u roll up kreditu, Ramljak i Vlada još uvijek krije. No sada iz vlade tvrde da Knighthead nije bio privilegiran jer nije bio jedini koji je isplaćen za stari dug.

U čemu je onda štos, zašto je novac posuđen pa pola odmah vraćeno? Time je svježim kreditorima, na čelu s Knightheadom koji su osigurali 56 posto roll upa vraćen stari dio duga, i za razliku od drugih neće morati u nagodbi pristajati na otpise. A za novi kredit su osigurali prioritetnu naplatu, vraćat će im se s kamatom od 4 posto, i za to su stavili zalog na najvrednije nekretnine. Jasno je kakvu je korist imao američki strvinarski fond, no Ramljak bi morao objasniti kakav je bio interes vraćati stari dug odabranom dijelu financijskih vjerovnika.

On tvrdi da je to bio uvjet da dobije nužnih 480 milijuna eura, kojima su “plaćena stara potraživanja dobavljača, pripremljena sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora koja bez novog zaduženja ne bi bila moguća”.

I ne samo to -  Knighthead će po svoj prilici sudjelovati u nagodbi temeljem potraživanja u travnju, što znači da će imati glas "teži" 200 ili više milijuna eura od stvarnih potraživanja. Naime, tražbine se prijavljuju prema stanju u travnju, pa će tako o nagodbi odlučivati i glasatii i oni koji su u međuvremenu uspjeli naplatiti stari dug.

*Čitatelj Indexa Ivica Todorić na svom je blogu objavio bombastičan naslov "TKO JE ZAUSTAVIO INDEX? (samo 6 minuta nakon objavljivanja misteriozno nestao text)", a u kojem donosi tekst koji ste imali priliku gore pročitati.

Nitko nije zaustavio Index već je zbog tehničkog nesporazuma tekst kratko vrijeme bio nedostupan. Taj smo problem smo odmah riješili, a vjernom čitatelju Ivici Todoriću hvala na revnosti, ma gdje god bio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara