Američki memorandum: Bush nije ograničen međunarodnim ugovorima o zabrani mučenja

AMERIČKI predsjednik George W. Bush, kao vrhovni zapovjednik, nije ograničen američkim i međunarodnim zakonima koji zabranjuju mučenje, stoji u memorandumu Bushove administracije iz ožujka 2003.

Memorandum od 56 stranica upućen ministru obrane Donaldu Rumsfeldu navodi predsjednikov "potpuni autoritet nad vođenjem rata", koji je iznad međunarodnih ugovora kao što su globalni ugovor o zabrani mučenja, Ženevska konvencija i Američki fedralni zakon protiv mučenja.

"U cilju poštivanja predsjednikovog prirođenog ustavnog prava da vodi vojnu kampanju... (zabrana mučenja) mora biti tumačena kao neprimjenjiva na istrage poduzete protiv njegova autoriteta kao vrhovnog zapovjednika", stoji u memorandumu.

Te izjave, zajedno s onima iz memoranduma Ministarstva pravosuđa iz 2002., osuđuju aktivisti za zaštitu ljudskih prava koji optužuju administraciju da traži zakonske rupe kako bi provodila mučenja.

"To je kao da tvrdiš da je Zemlja ravna. Isto je kada oni kažu da se zabrana mučenja ne odnosi na predsjednika", izjavio je predsjednik američkog Centra za ustavna prava Michael Ratner.

Memorandum je u ožujku 2003. napisala "radna skupina" sastavljena od civilnih i vojnih odvjetnika koje je imenovalo Generalno vijeće Pentagona.

Pročitajte više