Američki senator Coleman pozvao Annana na ostavku

AMERIČKI senator Norm Coleman pozvao je u srijedu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da podnese ostavku zbog korupcije u UN-ovom programu "nafta-za-hranu", koju Coleman već dulje istražuje.

U svom članku u listu The Wall Street Journal, Coleman je rekao da masovne razmjere Annanova debakla u rukovanju programom "nafta-za-hranu" zahtijevaju ništa manje od njegove ostavke.

Coleman je rekao da Annan treba podnijeti ostavku zbog "najopsežnije prijevare u povijesti UN-a koja se dogodila za njegova mandata".

Dok je Annan na svom položaju "svijet neće biti u stanju doznati pune razmjere podmićivanja, potplaćivanja i plaćanja ispod stola" koji su se dogodili u programu "nafta za hranu" pod nosom UN-a, piše Coleman.

Coleman je predsjednik Stalnog pododbora za istrage američkog Senata koji već sedam mjeseci istražuje korupciju u programu "nafta-za-hranu" - odnosno programu kojim su tijekom vladavine Sadama Huseina prodajom iračke nafte financirane humanitarne potrebe zemlje, dok je bila pod međunarodnim sankcijama.

Colemanov Stalni pododbor je prije dva tjedna objavio kako je otkrio dokaze da je režim Sadama Huseina ilegalno zaradio 21,3 milijarde dolara potkopavajući UN-ove sankcije protiv Iraka, uključujući ilegalne prihode kroz humanitarni program "nafta-za-hranu" i krijumčarenje nafte.

Coleman je upozorio i na najnovija otkrića da je Annanov sin Kojo više od pet godina primao 30.000 dolara od švicarske tvrtke koja je pod istragom u vezi s navodnom korupcijom u programu "nafta-za-hranu" i rekao da ima sve više optužbi, mada nedokazanih, da je Annan znao za ulogu svog sina u skandalu.

Annan je imenovao bivšeg predsjednika američke Središnje banke Paula Volckera da provede unutarnjnu istragu o korupciji u tom programu.

Coleman, međutim, smatra da UN ne može iskorijeniti vlastitu korupciju dok je Annan na dužnosti.

Annan je u ponedjeljak rekao da je razočaran saznanjem da je Kojo ostao na platnom popisu Cotecne sve početka ove godine unatoč ranijim priopćenjima UN-a prema kojima je prestao primati novac od te tvrtke 1998.

Iako Kojo nije nizašto optužen Annan je rekao kako najnovija saznanja stvaraju dojam o konfliktu interesa i nedjelima u UN-u.

Annan je naveo kako nije imao osobnog udjela u dodjeljivanju ugovora tvrtkama koje su sudjelovale u programu "nafta-za-hranu".

Pročitajte više