Američki sud dopustio tajna uhićenja osumnjićenih za terorizam

AMERIČKI savezni prizivni sud presudio je u utorak kako ministarstvo pravosuđa ima pravo zadržati tajnim imena i druge podatke o stotinama stranaca uhićenih nakon terorističkih napada 11. rujna.

Američki prizivni sud za okrug Columbia odlučio je da objavljivanje takvih informacija može otkriti vladine planove istraga protiv međunarodnih terorista, te da bi to moglo pomoći američkim neprijateljima.

"Amerika se suočava s neprijateljem jednako stvarnim kao što su bili bivši protivnici u Hladnom ratu", rekao je u odluci sudac David Sentelle.

U odluci koja predstavlja veliku pobjedu za administraciju predsjednika Busha, Sentelle je napisao kako su suci "u lošoj poziciji da kritiziraju prosudbu izvršne vlasti na ovom području nacionalne sigurnosti".

Proturječeći odluci svojih kolega u izdvojenom mišljenju sudac David Tatel ih je optužio za "nekritičko udovoljavanje neodređenim, loše objašnjenim argumentima za uskraćivanje širokih kategorija informacija o zatvorenicima".

On je kazao da odluka o uskraćivanju informacija sprječava američke građane da doznaju krši li Bushova vlada "ustavna prava stotina osoba koje je zatvorila u svezi s istragom o terorizmu".

Najmanje 762 stranca kojis su ilegalno bili u Sjedinjenim Državama zatvoreni su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. u okviru istrage FBI-aja, a više od 500 njih je do sada deportirano.

Nedavno ispitivanje glavnog inspektora američkog ministarstva pravosuđa pokazalo je da su zatvorenici zatvarani često slučajno, držani u teškim uvjetima bez pristupa odvjetniku, a neki od njih su psihički i fizički zlostavljani. Skupine za ljudska prava tvrde da je samo jedan zatvorenik, Zacarias Moussaoui, na kraju i optužen za zločine u svezi s terorizmom.

Odluka prizivnog suda odbacila je tvrdnje da američko ministarstvo mora javnosti dati imena zatvorenika, imena odvjetnika, datume uhićenja i razloge zatvaranja prema američkom Zakonu o slobodi informiranja.

Sud je presudio da se informacije mogu uskratiti prema odredbi u samom Zakonu koja predviđa da se informacija izuzme od objavljivanja ako je prikupljena u policijske svrhe te ako bi se moglo očekivati da bi se njezino otkrivanje moglo kositi s postupanjem policije.

Američka okružna sutkinja Gladys Kessler naredila je prošloga kolovoza američkoj vladi da otkrije imena zatvorenika, ali je odgodila provedbu odluke dopuštajući da se vlada žali. Odlukom Prizivnog suda njezina je odluka ukinuta.

Unatoč zahtjevima američkog Kongresa i skupina za ljudska prava ministarstvo pravosuđa je odbilo objaviti imena zatvorenika. Ministarstvo je proklamiralo svoje široke ovlasti da bi zadržalo tajnim sva imena, tvrdeći da bi njihovo otkrivanje pružilo teroristima informacije o pravcima u kojima se kreće istraga.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je u utorak kako odluka Prizivnog suda otvara vrata za raširena tajna zatvaranja temeljem optužbi za ilegalnu imigraciju.

"Tajnom pritvaranju nema mjesta u demokraciji", rekao je Jamie Fellner, direktor programa za SAD u HRW-u. "A ipak, Sud je dao vladi dopuštenje da prebaci ogrtač tame preko svojih uhićenja".

(Hina) sl rb

Pročitajte više