Američki tisak o Rumsfeldovu posjetu Hrvatskoj

Američki tisak izvješćuje u ponedjeljak o posjetu ministra obrane Donalda Rumsfelda Zagrebu kao o potpori Hrvatskoj za priključenje NATOu.

List The New York Times piše kao je Rumsfeld posjetio Hrvatsku kako bi podupro njezine napore da se pridruži NATO-u i da bi odao priznanje hrvatskim snagama koje sudjeluju u borbi protiv terorizma u Afganistanu.

The Washington Post navodi kako je Rumsfeld pohvalio nastojanja Hrvatske da smanji i reorganizira svoje vojne snage, zahvalio joj na doprinosu u borbi protiv terorizma i rekao kako podržava ambicije zemlje da se uključi u Sjevernoatlantski savez.

Oba lista zapažaju da je Rumsfeldov posjet Hrvatskoj prvi posjet jednog člana američke vlade od 2000. kada je tadašnja državna tajnica Madeleine Albright posjetila zemlju te da posjet dolazi tri mjeseca nakon što se HDZ vratio na vlast.

The Washington Post piše da je premijer Ivo Sanader kazao kako bi Hrvatska mogla proširiti svoju ulogu u Afganistanu slanjem osoblja koje bi sudjelovalo u obnovi zemlje te da nova hrvatska Vlada razmatra i slanje liječnika i humanitarnog osoblja u Irak, ali da u Hrvatskom saboru postoji otpor pomoći američkim naporima u Iraku.

Oba lista zapažaju da je vlada premijera Ive Sanadera prihvatila pro-američku vanjsku politiku.

NYT piše kako američki dužnosnici smatraju da se dobar dio novog pro-američkog usmjerenja može pripisati ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, bivšem veleposlaniku u SAD-u.

Listovi navode kako između Hrvatske i SAD-a još uvijek ostaju neke prepreke u odnosima.

WP primjećuje da ni Rumsfeld niti Sanader na konfenciji za novinare nisu izvijestili o napretku glede američkog zahtjeva da Hrvatska potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Drugo neriješeno pitanje, piše WP, je neriješen nalog Haškog suda za uhićenjem i izručenjem generala Ante Gotovina.

List kaže kako je nekoliko američkih dužnosnika reklo da je ohrabreno prvim potezima i izjavama nove hrvatske Vlade, uključujući istupanje prema hrvatskim Srbima.

WP ocjenjuje kako se ne čini da Bushova vlada žuri ispuniti zahtjev Zagreba za ubrzanim pristupom Hrvatske NATO-u. "Vidimo generacijsku promjenu", navodi list riječi neimenovanog američkog dužnosnika o HDZ-u. "Mislim da je to prilično dramatično, ali vidjet ćemo".

Pročitajte više