Američki veleposlanik u BiH optužuje bivšeg šefa obavještajaca za nesuradnju s ICTY-jem

AMERIČKI veleposlanik u bih optužio je bivšeg šefa obavještajaca OBS-a, a sadašnjeg zamjenika direktora državne Obavještajnosigurnosne Agencije (OSA) za nesuradnju s ICTY-em.

"Mislim da je izbor Zarića za zamjenika direktora državne obavještajne službe vrlo čudan i neprikladan. On je jedan od pojedinaca kojega treba smatrati odgovornim ukoliko BiH u lipnju ne uđe u Partnerstvo za mir", rekao je Bond.

Rekao je to zamoljen za komentar činjenice da je visoki predstavnik Paddy Ashdown na konferenciji za novinare optužio Zarića za ometanje rada Komisije koja mora objaviti istinu o događajima u Srebrenici 1995. godine (kada je Vojska RS usmrtila više tisuća Bošnjaka), a onda odobrio njegovo imenovanje na visoku dužnost u OSA-i.

"Kao što je visoki predstavnik rekao, Zarićeva služba je uradila vrlo malo na otkrivanju lokacija na kojima se nalaze optuženi za ratne zločine", rekao je Bond.

Ured visokog predstavnika ima svoje kriterije na temelju kojih odobrava ili odbija nečije imenovanje, dodao je Bond.

U subotu je pak policija RS objavila da je pretražila kuću i urede Petra Kujundžića, uglednog lokalnog poslovnog čovjeka, osumnjičenog da pomaže Radovanu Karadžiću u bijegu pred međunarodnom zajednicom.

Policija je to objavila samo dan nakon što je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao u petak u Sarajevu da BiH ima malo izgleda, s obrriom da ne surađuje s ICTY-jem, ostvariti svoje ambicije na summitu NATO-a u Istanbulu 28. i 29. lipnja.

Upitan da pojasni svoju nedavnu izjavu da u vladi RS postoje osobe kojima "ne odgovara" uhićenje optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, Bond je kazao: "Neuspjeh bilo koje akcije otkrivanja gdje se Karadžić nalazi ili njegova uhićenja navodi me da uprem prstom u ljude u Vladi RS, u MUP-u RS i u ljude u Obavještajnoj službi RS i u predsjednika RS".

Pročitajte više