Američki vojnici preko turske baze Incirlik ulaze i izlaze iz Iraka

AMERIČKA je vojska počela upotrebljavati zračnu bazu Incirlik preko koje tisuće vojnika ulaze i izlaze iz Iraka, objavili su u ponedjeljak turski mediji.

CNN Turk poziva se na izvore u ministarstvu vanjskih poslova i javlja da je od 1. siječnja kad je turski kabinet u tajnosti donio odluku o dopuštenju američke upotrebe te vojne baze na jugu zemlje, u Irak ušlo ili iz njega izašlo sedamsto vojnika.

Američka vojska planira u idućih nekoliko mjesec kući poslati oko 130 tisuća vojnika koje će zamijeniti 110 tisuća novih.

Turska je odluka znak popravljanja odnosa između dviju saveznica iz NATO-a. Ti su odnosi postali nategnuti prošle godine kad je turski parlament odbio odluku otome da američki vojnici Tursku iskoriste kao mjesto s kojega će otvoriti sjevernu frontu u ratu protiv Iraka.

Rat protiv Iraka izuzetno je loše primljen u Turskoj. Činjenica da je odluka o dopuštanju upotrebe zračne baze donesena u tajnosti pokazuje s kolikim se poteškoćama vlada suočila kad je u turskoj javnosti tražila podršku za američku invaziju.

Baza Incirlik sat je leta od Iraka. Nakon Zaljevskoga rata njome su se služile američke i britanske snage koje su nadzirale zonu zabrane letenja nad sjevernim Irakom.

Pročitajte više