Američki zapovjednik: Paljenje Kurana na Floridi opasno je za vojnike u Afganistanu

ZAPOVJEDNIK američke vojske u Afganistanu, general David Petraeus, kritizirao je plan crkve s Floride da na godišnjicu napada na New York i Washington javno pale svetu muslimansku knjigu Kuran.

Upozorio je kako taj čin može prouzročiti ozbiljne probleme za vojnike koji se bore u Afganistanu. "To može ugroziti vojnike i naša nastojanja u Afganistanu", napisao je u priopćenju Petraeus. Paljenje svete knjige je za 11. rujna najavio Dowe World Outreach Centar iz Gainesvillea na Floridi. Crkva inzistira da to nije niti čin ljubavi, a niti mržnje, piše CNN.

Prosvjed pred američkim veleposlanstvom u Indoneziji

Plan je izazvao kritike Muslimana u SAD-u i u inozemstvu, a tisuće Indonežana su se u nedjelju okupile na prosvjedu ispred američke ambasade u Jakarti. "Paljenje nije samo uvreda za sveti Kuran, već uvreda za islam i muslimane diljem svijeta", kazao je glasnogovornik radikalne indonezijske muslimanske grupe Hizub ut-Tahrir, Muhammad Ismail.

Petraeus je upozorio da je paljenje Kurana čin koji će talibani iskoristiti u svoju korist, a izazvat će sukob Amerikanaca s muslimanskom zajednicom i u drugim dijelovima svijeta.

Pročitajte više