Američki zrakoplov raketirao zgradu na jugozapadu Falluje, nastavak sukoba

AMERIČKI je zrakoplov u petak poslijepodne raketirao zgradu u četvrti Chuhada na jugozapadu Falluje, ustvrdili su stanovnici tog sunitskog grada zapadno od Bagdada koje slovi kao jedno od glavnih uporišta protuameričkih pobunjenika.

"Čini se da je američki zrakoplov ispalio na kuću dvije rakete", kazao je stanovnik te četvrti Aymane Ibrahim. Njegov je iskaz potvrdio drugi stanovnik koji nije htio otkriti identitet. Prema svjedocima zračni napad izvršio je američki lovac tipa F-16, a u raketiranju je najmanje jedan civil ranjen.

Tijekom prijepodneva su se ponovo rasplamsale borbe između iračkih pobunjenika i američkih postrojbi u blizini Falluje. Prema arapskom televiziji Al Jazeeri, poginulo je najmanje dvoje Iračana, a sedam ih ranjeno.

Službeni predstavnik američke vojske izjavio je da je ovih dana bilo vojnih akcija (protiv pobunjenika u tom gradu), ali nije naveo pojedinosti o incidentima od petka.

Američka je vojska priopćila da je u utorak i u nedjelju u Falluji izvela dva zračna napada na "skloništa" Jordanca Abu Musaba al-Zarqauija koji je povezan s terorističkom mrežom Al Qaidom.

Zapovjednik brigade Falluje, general Mohammed Latif, izjavio je nakon razgovora s predstavnicima američkih marinaca u petak poslijepodne da su Amerikanci obećali kako neće napadati ciljeve u gradu. Zauzvrat su iračke snage sigurnosti obećale osigurati cestu između Ramadija i Bagdada, čestu metu napada iračkih pobunjenika.

Pročitajte više