Amerika: Ništa ne upućuje na to da će se položaj žena u Iranu popraviti

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE Američke Države rekle su da ne vide nikakav znak koji bi upućivao na to da će se položaj žena u Iranu popraviti nakon iznenadne odluke o ukidanju moralne policije.

Američki glasnogovornik: Ne želimo komentirati iranske nejasne izjave

"Nažalost, ništa ne upućuje na to da će se iranski čelnici bolje odnositi prema ženama i djevojkama ili da više neće primjenjivati silu nad mirnim prosvjednicima", rekao je glasnogovornik State Departmenta ne želeći komentirati "dvosmislene i nejasne izjave" iranskih vlasti.

Američki šef diplomacije Antony Blinken ocijenio je da još treba vidjeti hoće li režim povesti računa o težnjama iranskog naroda izraženim na prosvjedima.

"Pokušaji represije, primjena sile i uhićivanje ljudi nisu znak snage, nego slabosti", istaknuo je Blinken na marginama trgovinskih pregovora s Europskom unijom u predgrađu Washingtona.

Aktivisti: Sumnjamo u ukidanje moralne policije

Na vijest o ukidanju moralne policije, koju je ovog vikenda objavio iranski državni odvjetnik, gleda se kao na čin dobre volje prema prosvjednicima, ali neki iranski aktivisti za ljudska prava sumnjaju u njezinu istinitost. Uz to, ocjenjuju da ukidanje moralne policije neće utjecati na obvezu nošenja hidžaba, koja je na snazi od 1983.

Iran potresaju prosvjedi kakvi nisu viđeni od Islamske revolucije 1979., a potaknula ih je smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna, nakon što ju je uhitila moralna policija. UN-ovo Gospodarsko i socijalno vijeće treba idućeg tjedna glasati o isključenju Irana iz UN-ova Odbora za prava žena.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani optužio je Washington da gura Iran prema izlazu uz pomoć nekih europskih zemalja, što je nezakonit pokušaj koji ima politički cilj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više