Povijesni potez Amerike, UK i Australije: Pokreću savez protiv Kine

Foto: EPA

SJEDINJENE DRŽAVE, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija najavili su povijesni sigurnosni savez u indopacifičkom području. Radi se o pokušaju obuzdavanja Kine, navodi BBC.

Prema paktu nazvanom Aukus, Australija će prvi put u povijesti početi graditi podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju.

Savez pokriva i suradnju na području umjetne inteligencije te informatičkih i kvantnih tehnologija, piše BBC. Radi se o najvećem partnerstvu na području obrane između ove tri zemlje od kraja Drugog svjetskog rata, navode analitičari.

Pakt će se fokusirati na vojne sposobnosti, što ga razlikuje od saveza za razmjenu obavještajnih podataka (Five Eyes) Pet očiju koji osim ove tri zemlje uključuje i Novi Zeland i Kanadu.

Ipak, Aukus će također uključivati razmjenu cyber sposobnosti, umjetne inteligencije, kvantnih i drugih podmorskih tehnologija.

"Ovo je povijesna prilika za tri nacije"

Inicijativu su zajednički najavili američki predsjednik Joe Biden i premijeri Velike Britanije i Australije, Boris Johnson i Scott Morrison, na zajedničkoj videokonferenciji. Predstavili su to kao sljedeći kritični korak u starom savezu, piše Guardian. 

"Ovo je povijesna prilika za tri nacije, sa saveznicima i istomišljenicima, da zaštite zajedničke vrijednosti i promiču sigurnost i prosperitet u indopacifičkoj regiji", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Naime, posljednjih godina zapadne demokracije sve češće izražavaju zabrinutost zbog kineskog vojnog prisustva u indopacifičkoj regiji.

Iako nitko od trojice lidera nije spomenuo Kinu prilikom predstavljanja Aukusa, nije bilo sumnje da je inicijativa odgovor na kineski ekspanzionizam u Južnom kineskom moru i sve veću ratobornost prema Tajvanu.

Kina: Otresite se hladnoratovskog mentaliteta

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu reagiralo je oštrim priopćenjem, navodeći kako ove zemlje "ne bi trebale graditi blokove isključenja koji ciljaju ili štete interesima trećih strana".

"Konkretno, trebali bi se otresti hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda", dodalo je kinesko veleposlanstvo.

Trostrani savez, uključujući pristup američkoj tehnologiji nuklearnih podmornica, u Pekingu će se smatrati prijetnjom, rekao je stariji suradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude.

"Kina će današnje najave vidjeti kao daljnji dokaz jačanja koalicije za uravnoteženje njezinih snaga. Protivit će se, ali njezino vlastito asertivno i beskompromisno ponašanje potiče ta nova usklađivanja."

 

Australija će biti sedma zemlja na svijetu s nuklearnim podmornicama

"Moramo se moći pozabaviti i trenutnim strateškim okruženjem u regiji i načinom na koji se ono može razvijati, jer budućnost naših nacija, a i svijeta, ovisi o slobodnoj i otvorenoj indopacifičkoj regiji", rekao je Biden.

Morrison je rekao da će timovi iz tri zemlje u narednih 18 mjeseci sastaviti zajednički plan za izgradnju nove australske podmorničke flote na nuklearni pogon, koja će biti izgrađena u Adelaideu. Australija će biti tek sedma zemlja na svijetu koja ima podmornice pogonjene nuklearnim reaktorima.

"Naš svijet postaje složeniji, posebno ovdje u našoj regiji, Indo-Pacifiku", rekao je australski premijer: "Kako bismo odgovorili na ove izazove, kako bismo pomogli u pružanju sigurnosti i stabilnosti koja je potrebna našoj regiji, sada moramo podići naše partnerstvo na novu razinu."

Morrison je ipak naglasio da to ne znači da Australija "želi nabaviti nuklearno oružje ili uspostaviti civilnu nuklearnu sposobnost". To znači da nove australske podmornice neće imati nuklearno naoružanje.

Johnson je naglasio da su tri zemlje "prirodni saveznici" iako su geografski razdvojene te dodao da će savez stvoriti "novo obrambeno partnerstvo i pokrenuti nova radna mjesta i prosperitet".

"Ovo će biti jedan od najsloženijih i tehnički najzahtjevnijih projekata u svijetu, koji traje desetljećima i zahtijeva najnapredniju tehnologiju", rekao je o projektu izgradnje australske flote podmornica.

Francuska izvisila iz projekta izgradnje podmornica za Australiju

Jedan visoki američki dužnosnik opisao je sporazum kao "temeljnu odluku koja Australiju odlučno veže za Sjedinjene Države i Veliku Britaniju generacijama", prenosi Guardian. 

Ipak, još jedna zemlja ima razloga biti vrlo nezadovoljna ovim paktom. To je, začudo, Francuska. 

Naime, ovo znači kraj ugovora u iznosu od 90 milijardi dolara koji je Australija potpisala s francuskom tvrtkom Naval Group 2016. Taj je posao zapeo zbog prekoračenja troškova, kašnjenja i promjene tehnologije. 

"Svijet je džungla", komentirao je ogorčeno na Twitteru bivši francuski veleposlanik u Washingtonu, Gérard Araud: “Francusku su upravo podsjetili na ovu gorku istinu načinom na koji su joj SAD i Velika Britanija zabili nož u leđa u Australiji. C’est la vie."

Naval Group, koja je imala ugovor za izgradnju 12 najsuvremenijih podmornica napadačke klase, komentirala je također da je novi sporazum "veliko razočaranje".

I drugi francuski dužnosnici rekli su da je obnovljeni sporazum Australije pokazao "nedostatak koherentnosti koju Francuska može samo primijetiti i žaliti", prenosi BBC.

SAD je prije dijelio ovu tehnologiju samo s Velikom Britanijom

Što se Australije tiče, analitičari smatraju da su nuklearne podmornice koje bi ova pacifička zemlja imala ključne za američki i zapadni utjecaj u toj regiji, u relativnoj blizini Kine. 

SAD dijeli svoju tehnologiju podmornica prvi put u 50 godina. Prije je tu tehnologiju dijelio samo s Velikom Britanijom.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozdravila je usredotočenost na Indo-Pacifik, ali je rekla da nove australske podmornice na nuklearni pogon neće biti dopuštene u njezinim teritorijalnim vodama prema dugogodišnjoj politici bez nuklearnog oružja.

"Drago mi je vidjeti da su naši partneri s kojima blisko surađujemo okrenuti prema našoj regiji. To je sporna regija i drugi mogu odigrati ulogu u privlačenju interesa za našu regiju", rekao je Ardern na konferenciji za novinare.

Pročitajte više