AMERIKANCI KAŽU DA OPASNO VOZE, 14 POSTO ČITALO U VOŽNJI

Gotovo svi američki vozači ponekad rizično voze, s 30 posto njih koji prolaze kroz crveno i žuto svjetlo, a 14 posto čita dok vozi, pokazalo je utorak istraživanje javnoga mišljenja.

Pedeset sedam posto američkih vozača vjeruje kako su američke ceste sigurnije nego što su bile u prošlosti, 81 posto vjeruje da su automobili sigurniji, ali 67 posto drži da ljudi voze manje sigurno sada nego u prošlosti, rezultati su istraživanja koje je provela tvrtka Mason-Dixon Polling and Research.

Diljem Sjedinjenih Država 91 posto vozača kazalo je da je u proteklih šest mjeseci sudjelovalo u najmanje jednom opasnom ponašanju pri vožnji, ponašanju koje se inače povezuje s uzrocima skoro svih automobilskih nesreća.

"Ovi nalazi jasno pokazuju da se skoro svaki vozač opasno ponašao najmanje jednom u proteklih šest mjeseci", rekao je voditelj istraživanja Brad Coker.

Najčešće opasno ponašanje američkih vozača je brza vožnja, jedenje i uporaba mobitela za vrijeme vožnje. Dvadeset osam posto reklo je da nije upotrijebilo sigurnosni pojas, 26 posto da nije dalo žmigavac kod skretanja, a 10 posto je vozilo pospano.

Mada priznaju niz opasnih poteza koje prave u vožnji američki vozači su ipak uvjereni kako je njihovo poznavanje sigurne vožnje sasvim zadovoljavajuće. Upitani kako bi prošli na ponovnom polaganju vozačkog ispita 72 posto ispitanih reklo je da bi položilo bez ikakvih problema, a samo jedan posto je rekao da bi palo.

Ispitanici dobne skupine između 26 i 44 godina priznali su najopasnije vozačke navike.

Pedeset sedam posto ispitanika drži kako bi američke ceste bile sigurnije kada bi se minimalna dob za dobivanje dozvole povisila sa sadašnjih 16 na 18 godina.

Istraživanje je pokazalo da je prosječno za 11 posto manje vjerojatno da će se žene opasno ponašati u vožnji nego muškarci.

Istraživanje je provedeno telefonski na 1.100 vozača iznad 16 godina starosti od 13. do 16. svibnja, a dopuštena pogreška je bila +/- 3 posto.

(Hina) sl br

Pročitajte više