Amerikanci podijeljeni u odnosu prema Bushu

AMERIČKA javnost duboko je podijeljena u svojem odnosu prema predsjedniku Georgeu W. Bushu s jednakim brojem onih koji odobravaju i koji ne odobravaju način na koji obnaša posao predsjednika, pokazalo je istraživanje javnoga mnijenja čije je rezultate objavila u petak američka agencija Associated Press (AP).

Prema istraživanju provedenom od 3.-5. siječnja, 49 posto Amerikanaca odobrava, a 49 posto ne odobrava kako Bush obavlja posao predsjednika.

To je, za razdoblje dulje od 50 godina, jedan od najnižih rezultata koje su postizali ponovno izabrani američki predsjednici na početku svojeg drugog mandata.

Predsjednici Reagan i Clinton primjerice imali su postotak odobravanja blizu 60 posto prije inauguracije za drugi mandat.

Rad američkog Kongresa odobrava samo 41 posto anketiranih dok 53 ne odobrava, što po ocjeni AP-a, uz podijeljeni stav prema Bushu, pokazuje da će biti teško ostvariti ambiciozne projekte poput reforme mirovinskog sustava i pojednostavljivanja poreznog sustava koje je Bush zacrtao za svoj drugi mandat.

Amerikanci su u odnosu prema Bushu oštro podijeljeni po stranačkoj liniji s velikom većinom demokrata koji ne odobrava i velikom većinom njegovih republikanaca koja odobrava predsjednikov učinak.

U odnosu prema Iraku, 44 posto ispitanika odobrava Bushovo postupanje u toj operaciji dok 54 posto ne odobrava, utvrdilo je istraživanje koje je za AP provela organizacija Ipsos Public Affairs.

Čak i glede najjače strane Bushove vanjske politike - borbe protiv terorizma, Amerikanci su podijeljeni s 50 posto koji odobravaju i 48 posto koji ne odobravaju njegove postupke.

Pročitajte više