Amerikanci ponovno za svemirske misije, Rusija povećala sredstva

AMERIKANCI su spremni prihvatiti rizik svemirskih misija, pokazuju rezultati ankete provedene šest mjeseci nakon tragedije spaceshuttla "Columbia", u kojoj je poginulo sedam članova posade.

Četrdesettri posto ispitanih smatra da je jedan incident na 100 letova prihvatljiv, a 32 posto ih drži prihvatljivim jedan incident na 50 letova.

Tragični incidenti dogodili su se u dvije od 113 misija NASA-inih shuttlova. NASA je prvi shuttle i njegovu posadu izgubila u eksploziji Challengera 1986. godine.

Većina ispitanih Amerikanaca zauzela se za nastavak financiranja svemirskih misija, držeći ipak da obrana i zdravstvo moraju biti prioriteti. Samo 17 posto ispitanih smatra da se izdvajanja za svemirski program trebaju smanjiti.

Rusija je istodobno najavila da će za milijardu dolara povećati proračun svojoj Svemirskoj agenciji. "To će omogućiti provedbu naših glavnih projekata", rekao je glasnogovornik Agencije Yury Koptev, istaknuvši da će se najveći dio dodatnog novca utrošiti na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Dodatni novac omogućit će i lansiranje više ruskih satelitskih i komunikacijskih satelita, dodao je Koptev. Prema podacima Ruskih svemirsklih snaga, u orbiti je trenutno oko 100 ruskih satelita, od kojih 60 imaju vojnu namjenu.

Od tragedije Columbie, koja je dovela do obustave letova američkih shuttlova, Rusija je podnijela najveći teret održavanja ISS-a.

(Hina) bcav bcav

Pročitajte više