Amerikanci šalju još 400 milijuna dolara pomoći Ukrajini

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 milijuna dolara, što uključuje prvenstveno streljivo, ali i lansirne mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila, a vijest je objavljena danas prije početka sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Dodatno streljivo šalje se prije početka proljetne ofenzive, prenosi agencija Reuters.

Stručnjak: Ova vojna pomoć uključuje više streljiva

"Lansirni mostovi bitni su za kombinirane vojne operacije. Oni omogućuju oklopnim vozilima da prijeđu uske rijeke i rovove, zapreke koje mogu usporavati kretanje cijele vojne snage", objasnio je Jack Watling, stručnjak s instituta Royal United Services Institute u Londonu. "Mostovi su kritični za ofenzivne operacije i pokazuju da SAD priprema Ukrajinu da vrati okupirani teritorij", rekao je Watling.

U siječnju je Berlin pristao poslati njemačke tenkove Leopard Ukrajini, odnosno odobrio je slanje takvih tenkova iz drugih europskih zemalja koje ih posjeduju. Smatra se da će upravo njemačka pomoć Ukrajini biti glavna tema razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza u petak navečer u Bijeloj kući. Nekoliko je saveznica iz NATO-a obećalo niz tenkova.

"Ova vojna pomoć uključuje više streljiva za američke sustave HIMARS i howitzers kojima se Ukrajina učinkovito brani, kao i streljivo za Bradley borbena vozila, te konačno lansirne mostove za oklopna vozila te drugu opremu", rekao je državni tajnik Antony Blinken.

"Sastanak Bidena i Scholza je poruka jedinstva"

Sastanak njemačkog kancelara Olafa Scholza i američkog predsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući, posvećen Ukrajini, prigoda je da pošalju Rusiji i Kini poruku da su jedinstveni prema ruskoj agresiji, piše agencija AFP. Posjet nije po volji Kremlju koji je upozorio prije sastanka da će nove isporuke oružja Kijeva samo produljiti sukob.

"Sjedinjene Države nastavljaju svoju politiku povećanog izvoza oružja Ukrajini i potiču svoje štićenike da čine isto", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačkog kancelara Biden je primio u Ovalnom uredu uz tek kratke izjave za medije, a izostanak zajedničke konferencije za medije postavlja pitanje traju li još napetosti koje su nedavno izbile oko isporuke njemačkih tenkova Ukrajini.

Pročitajte više