AMERIKANCI STRAHUJU OD IRAČKIH ZRAKOPLOVA BEZ POSADE

Američke obavještajne službe smatraju da Irak možda planira terorističke napade kemijskim ili biološkim oružjem na američke gradove uz pomoć malih zrakoplova bez posade.

Obavještajci sumnjaju da su mali zrakoplovi, kojima se upravlja daljinski i koji su opremljeni automatskim sustavom sa planovima gradova, možda već dopremljeni u Sjedinjene Države u dijelovima.

Takvi zrakoplovi mogli bi iz tankova na sebi raspršiti biološke ili kemijske agense po naseljenim područjima.

Američki državni tajnik Colin Powell je početkom veljače u prezentaciji iračkog oružja Vijeću sigurnosti pokazao i sliku takvoga zrakoplova bez posade. Irak tvrdi da oni imaju domet od samo 80 kilometara, ali je Powell rekao kako mogu dosegnuti i 500 kilometara.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je opasnost od ovakvih letjelica mala. Prvo, zato što se radi o još nedovoljno isprobanoj tehnologiji, a drugo što bi, da ne budu primijećeni, morali biti mali pa ne bi mogu ponijeti dovoljno tereta da nanesu pravu štetu.

Većina gusto naseljenih područja u Sjedinjenim Državama i gradovi poput Washingtona nadziru svoj zračni prostor pa bi se takav zrakoplov teško mogao probiti neprimijećen. Zato bi zapravo jedino manji gradovi mogli potencijalno biti osjetljivi na ovu vrstu terorističkih napada.

Pročitajte više