Amerikanci sumnjiče Omišanku za "mutnu" trgovinu dionicama

63-GODIŠNJA Sonja Antičević iz Omiša nije ni sanjala da će se nekoliko dana nakon što je proizvođač sportske opreme Adidas kupio konkurentski Reebok naći u centru pažnje američkih medija, ali i policijskih službenika.

Bivša djelatnica omiške tvornice rublja Galeb postala je zanimljiva Američkoj agenciji za zaštitu poslovanja na burzama (USSEC) nakon što je Agencija otkrila sumnjivu kupovinu Reebokovih dionica, neposredno prije nego što je gigant sportske opreme Adidas kupio posrnuli Reebok.

Prema izvješću USSEC-a, Antičević je iznenada kupila dionice Reeboka u vrijednosti od 130,000 dolara, a kojima je nakon Adidasove kupovine Reeboka znatno porasla vrijednost. Tako je Sonja Antičević navodno zaradila nešto više od 2 milijuna dolara, javljaju američki mediji.

USSEC sumnja da je Antičević na nelegalan način saznala kako će po komadu 41 dolar vrijednim dionicama Reeboka za kratko vrijeme vrijednost naglo porasti, te je svome brokeru naložila da joj kupi dionice koje je ubrzo nakon toga prodala po cijeni od 59 dolara za dionicu. Agencija je zbog toga tražila zamrzavanje Antičevićinog brokerskog računa s kojeg je ona navodno dio novca već prebacila na račun u Austriji.

Reuters je nakon objave ove informacije pokušao stupiti u kontakt sa ženom iz Omiša koja je, nakon što je otkrila u čemu se našla, otputovala kod rodbine. Ipak, novinari su uspjeli kontaktirati stariju Omišanku koja je rekla kako nema pojma o nikakvim dionicama te da niti ne zna kako se dionice kupuju.

Upućeniji u trgovinom dionicama znat će kako postoji mogućnost da je netko od burzovnih mešetara doznao spornu informaciju o Adidasovoj kupovini Reeboka, te je, koristeći ime Sonje Antičević, bez njezinog znanja, obavio kupovinu i prodaju Reebokovih dionica što mu je donijelo lijepu zaradu od 2 milijuna američkih dolara.

Pročitajte više