Amerikanci više ne vjeruju svom predsjedniku: Pada Obamina popularnost

ANKETA provedena među Amerikancima nakon prvih šest mjeseci vladavine pokazuje da američki predsjednik Barack Obama doživljava pad popularnosti. Anketu su zajednički provele Associated Press i GfK, a prenose je američki mediji.

Većina Amerikanaca ponovo smatra da zemlja ide u krivom smjeru, nakon dužeg vremena u kome ih je više smatralo da je na dobrom putu. Ipak, sadašnjega predsjednika još uvijek podržava 55 posto ispitanika, što je više od Clintona nakon njegovih prvih šest mjeseci u Bijeloj kući, a podjednako s brojem Bushevih poklonika. Među Amerikancima raste sumnja u mogućnost uspješnog provođenja nekih od Obaminih glavnih prioriteta.

Pad popularnosti na svim pitanjima

Amerikanci predsjedniku zamjeraju što u istom vremenu želi riješiti nekoliko problema. Broj onih koji smatraju da Obama može spasiti posrnulu američku ekonomiju pao je za 19 posto. Također, pada  broj onih koji vjeruju da će prvi tamnoputi predsjednik smanjiti broj nezaposlenih, proračunski deficit, povući vojnike iz Iraka te popraviti ugled SAD u svijetu.

Nade u uspjeh reforme zdravstvenog sustava smanjene su za šest posto. Oko najavljene reforme zdravstvene njege, koja treba riješiti problem 47 milijuna Amerikanaca bez osiguranja i smanjiti cijene zdravstvene zaštite, vlada velika neizvjesnost, a oporbeni republikanci potiču zabrinutost građana, nazivajući ovu reformu "socijalizmom" i "skupim eksperimentom".

Osobno, Obama i dalje uživa naklonost većine, ali se i u tom segmentu bilježi pad. Oko 75 posto ispitanika smatra da njihov predsjednik razumije probleme običnih ljudi. U vrijeme inauguracije snažnim vođom ga je smatralo 78 posto, a danas se s tim slaže 69 posto ispitanika.

Pročitajte više