Amerikanci zauzeli bagdadski aerodrom

AMERIČKE snage preuzele su kontrolu nad bagdadskom zračnom lukom.Vojni glasnogovornik general Vincent Brooks izjavio je da će se ubuduće zvati Međunarodna zračna luka Bagdad, a ne kao do sada Saddam Hussein.

Reuters je već ranije u petak javio, pozivajući se na izjave očevidaca, da američke snage čvrsto kontroliraju zračnu luku.

"Kontroliramo zračnu luku. To je ogromno područje s mnogo zgrada, koje trebaju biti očišćene, ali je zračna luka naša", rekao je pukovnik John Peabody, zapovjednik inženjerske brigade 3. pješadijske divizije.

Zapovjednik 1. brigade iste divizije, John Altman, precizirao je da američke snage kontroliraju oko 80 posto područja zračne luke koja se nalazi na oko 20 kilometara jugozapadno od Bagdada.

Reutersov dopisnik Luke Baker javlja i to da su iračke snage pokušale protuudar koji je, međutim, završio, razaranjem pet iračkih tenkova i brojnih vojnih vozila.

Bio je to zapravo samoubilački napad na Amerikance u području koje su američke snage već smatrale sigurnim, javlja Baker.

U Washingtonu je ministar obrane Donald Rumsfeld priopćio da se koalicijske snage približavaju Bagdadu i da su "puno bliže centru iračkog glavnog grada nego mnogi prigradski Amerikanci od svojih ureda".

Hoon: Zauzimanje zračne luke bio bi velik psihološki udarac režimu

Preuzimanje kontrole nad zračnom lukom u blizini Bagdada moglo bi "predstavljati velik psihološki udarac režimu Saddama Husseina", izjavio je za BBC britanski ministar obrane Geoff Hoon.


Kontrola nad zračnom lukom "režimu i narodu pokazat će da smo ondje", dodao je.

U trenutku kada je za BBC davao intervju Hoon je izjavio kako ne može sa sigurnošću potvrditi informaciju o tomu je li zračna luka pod kontrolom koalicijskih snaga, no kazao je kako se na tome mjestu vode borbe.

On je ocijenio kako bi se Iračka Republikanska garda mogla povući u Bagdad zbog regrupiranja, nakon američko-britanskog napada na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu.

Upitam o kasetnim bombama, Hoon je rekao da je to potpuno legalno oružje te da su u vojnom smislu potpuno legitimne za korištenje.

On je objasnio da se kasetne bombe koriste u "posebnim okolnostima", kada su neprijateljske snage raspršene po terenu, te su "tada pouzdanije od navođenih projektila".

Na upit o opasnostima takvih bombi za civile, posebice djecu, Hoon je priznao da su vrlo opasne za djecu ako ne eksplodiraju te iza njih ostaju male bombice, "zvončići".

Hoon, međutim, tvrdi, da neeksplodirane bombice na terenu neutraliziraju stručne ekipe britanske vojske.

Pročitajte više