Amerikanci završavaju razvijanje "majke svih bombi"

NAJVEĆU bombu neatomskog sastava koja je namijenjena uništavanju podzemnih bunkera, Amerikanci su započeli razvijati za vrijeme predsjedanja Georgea Busha. Bomba je teška 15 tona i na sebi je nosi strateški bombarder B-2 koji je nevidljiv za radare. Pentagon je zahtijevao još financijskih sredstava koji su potrebni za dovršenje bombe.

Za postavljanje bombe na bombarder namijenjena su 52 milijuna dolara kako bi bomba bila spremna za upotrebu sljedeće ljeto, izvještava Associated Press. Bomba sadrži u sebi 2,5 tone eksploziva i deset puta je jača od onih koje je SAD koristio dosad za uništavanje podzemnih bunkera.

SAD sprema napad na Iran i Sjevernu Koreju?

Bomba nazvana "majka svih bombi" uništi oko 5 tisuća tona betona, prodre do podzemnih objekata i zatim eksplodira. Testiranje bombe započelo je 2007. godine nakon čega se zaustavilo njezino razvijanje zbog nedostataka financijskih sredstava.

Namjena bombe je uništavanje podzemnih bunkera u kojima se skriva oružje. Sumnje oko zlouporabe bombe odmah su se pojavile na što je reagirao Pentagon i zanijekao spekulacije da ubrzanje implementacije izvode zbog meta kao što su one u Iranu i Sjevernoj Koreji.

Pročitajte više