Amerikancima zanimljive dubrovačke zidine, riblja kuhinja i Lokrum

AMERIČKI Miami Herald objavio je proteklog vikenda članak o Amerikancima sve zanimljivijem europskom odmaralištu - Dubrovniku. Nakon opskurnih više od pola stoljeća, grad sa zidinama nadoknađuje izgubljeno vrijeme, usporedo s transformacijom hrvatske obale koja se od zapuštene žabokrečine pretvorila u mondeno morsko odmaralište, navodi se u Heraldovom članku.

Slavni, ali i obični smrtnici u jednoj od najvećih pješačkih zona u Europi vole razgledavati tihe kamene ulice, uživajući u čistoći gotičke, renesansne i barokne arhitekture, te se zabavljajući na prekrasnoj jadranskoj obali.

Herald u članku preporučuje nekoliko lokacija u kojima turisti mogu odsjesti i dobro pojesti, poput manjeg hotela Pucić Palace, sa svega 19 soba i vrlo intimnom atmosferom, u kojem se soba u špici sezone iznajmljuje po cijeni od 605 dolara za noć.

U gradu ima i nekoliko većih hotela sa sobama čiji balkoni nude pogled na Jadran od kojeg zastaje dah. Noćenje se u takvim hotelima može rezervirati po cijenama od 250 - 310 dolara, piše list.

Oni "plićih" džepova imaju na raspolaganju kratkoročne unajmljive apartmane od kojih oni "pristojniji" u špici ljetne sezone stoje oko 76 dolara za noć, dok se u posezoni isti apartman može unajmiti već za 50-ak dolara.

Pri bukiranju apartmana turistima može pomoći dubrovačka turistička zajednica, a ako u grad dolazite bez rezervacije - ne brinite - jer lokalne bakice još uvijek dolaze na autobusne stanice nudeći turistima jeftine sobe po cijenama već od 12 dolara za noć.

Autor u nastavku članka potencijalnim američkim turistima preporuča dubrovačke restorane koji nude jela dvije osnovne vrste kuhinja - morske i talijanske, s naznakom da autor preporuča morsku kuhinju bogatu ribom jer se Dubrovnik "kupa u svježoj morskoj hrani".

Od ostalih sadržaja autor preporuča posjet Muzeju moderne umjetnosti koji sadrži brojna djela Vlahe Bukovca i brojnih drugih hrvatskih umjetnika.

Turisti mogu nakon svega desetominutne vožnje trajektom obići i prekrasni otočić Lokrum koji ima vrlo lijepe plaže, uključujući i nudističku plažu, te poznati arboretum suptropskih biljaka.

Noćni život u gradu se zbiva uglavnom oko plaže Banja koja se posjetiteljima puni nakon zalaska sunca i na kojoj ples i europska pop glazba traje do ranih jutarnjih sati, zaključuje se u članku Miami Heralda.

I.K.

Pročitajte više