Amnesty International: Počela kampanja za globalnu kontrolu naoružanja

TRI MEĐUNARODNE nevladine organizacije Amnesty International, Oxfam i IANSA (International Network on Small Arms) danas su u više od 50 zemalja pokrenule međunarodnu kampanju za kontrolu naoružanja.

Cilj je kampanje smanjivanje širenja naoružanja, te usvajanje Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem kojim bi se zaustavio izvoz oružja u zemlje gdje bi ono moglo biti iskorišteno za teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

U kampanju su se uključili i Amnesty International Hrvatska i Antiratna kampanja Hrvatske, priopćeno je iz tih udruga.

U današnje vrijeme globalna trgovina oružjem dosegnula je kritičnu razinu, a različita su oružja dostupna kršiteljima ljudskih prava, represivnim vladama i kriminalcima, navodi se u priopćenju i dodaje da je godišnja vrijednost globalnog izvoza oružja 21 milijardu dolara.

Također se navodi da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i SAD drže 88 posto izvoznog tržišta lakog naoružanja.

Više od 500 tisuća ljudi svake godine pogine od raznog konvencionalnog oružja, no vlade koje su zauzete traženjem oružja za masovno uništenje svake godine "previde" taj strašan podatak, stoji u priopćenju.

Dodaje se da se godišnje proizvede 16 milijardi komada municije - što je više od dva metka po svakoj osobi na svijetu. Pretpostavlja se da se 60 posto svjetskog lakog naoružanja nalazi u rukama civila.

Navodi se i da je više od 300 tisuća djece uključeno je u oružane sukobe diljem svijeta, a da su žene i djevojke svakodnevno izvrgnute silovanjima pod prijetnjom oružja. Navodi se i podatak da je u Ruandi silovano je 15700 žena, a oko 25 tisuća tijekom sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Osim poziva vladama da se napravi i usvoji Međunarodni sporazum o trgovini oružjem "Kampanja za kontrolu naoružanja" također poziva sve vlade da razviju i ojačaju regionalnu kontrolu trgovine naoružanjem, spriječe zloupotrebe oružja od strane sigurnosnog osoblja i zaštite građane od oružanog nasilja u lokalnoj zajednici, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više