Amsterdamska Crvena četvrt seli iz centra grada

Ilustracija: Instagram

VIŠE neće, kako kaže Jacques Brel u jednoj od svojih poznatijih šansona, "mornari na dokovima piti u čast svih amsterdamskih prostitutki". Naime, opjevani izlozi preko kojih se trži ljubav na jednu noć sele nešto dalje od pitoresknih kanala, prema nekom od "ringova" na periferiji.

Prijedlog amsterdamske gradonačelnice o relokaciji tzv. erotskog centra je podržala široka paleta političkih stranaka. "Ideja iza prijedloga je da resetiramo Amsterdam kao turističku destinaciju. Turisti su i dalje dobrodošli da uživaju u ljepotama i slobodarskom duhu nizozemske prijestolnice, ali ne pod svaku cijenu", rekao je Dennis Boutkan, član Radničke stranke, dok je Diederik Boomsma iz CDA ustvrdio kako trenutna situacija zahtijeva odlučnu intervenciju.

Ideja o zabrani prodaje marihuane naišla na otpor

Unatoč zabrinutosti gradonačelnice Halseme potaknute, kako ona kaže, "zurenjem i zlostavljanjem nečega što nikada nije trebalo postati turistička atrakcija", njen stav je naišao na otpor kod samih seks-djelatnica u De Wallenu. Novoformirana lobistička grupa Red Light United tvrdi da je prilikom anketiranja čak 90 posto prostitutki izrazilo želju za ostankom na trenutnoj lokaciji. Jedna članica grupe, pseudonima Foxxy, je upitala članove gradske uprave hoće li osigurati besplatne autobuse koji će voziti zainteresirane na zasad nepoznato odredište. 

Prijedlog o zabrani prodaje kanabisa u lokalnim kafićima i smart shopovima pak nije naišao na potporu većine vijećnika. Razlog protivljenja je strah od porasta ulične preprodaje i nekvalitetnih supstanci. Inače, Amsterdam se, kao i mnoge europske metropole, bori sa zahuktalim rastom cijena stanovanja u centru koji potiče vlasnike na dnevno iznajmljivanje putem Airbnba i sličnih platformi, a usmjerava lokalno stanovništvo prema satelitskim naseljima. 

Pročitajte više