Analitičari: Plenković bi nakon izbora mogao dogovoriti najnevjerojatniju koaliciju

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Težina političkog kapitala što ga u superizbornu 2024. godinu donosi Andrej Plenković, šef HDZ-a i premijer na kraju drugog mandata, najvažnija je, ali neizmjerljiva činjenica trenutka.

Dok ankete vodećih rejting agencija ocjenjuju samog Plenkovića kao jednog od najnegativnijih političara u zemlji koju, prema mišljenju sedamdeset posto ispitanika, vodi u pogrešnom smjeru, istodobno je HDZ najpopularnija stranka s najmanje 25-postotnom biračkom podrškom. Interne ankete samog HDZ-a pokazuju kako osvajaju nedovoljnu parlamentarnu većinu od oko 55 mandata, iz čega je jasno kako će koalicijski potencijal Plenkovićeve stranke i umijeće pregovaranja, da ne kažemo darivanja, njega osobno pri podjeli resora imati ključnu ulogu želi li HDZ zadržati vlast.

Posebno u trenutku kada cijela današnja opozicija poručuje kako suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir te kako je očito da će nabrajanje bezbrojnih korupcijskih afera biti jedna od ljestvi po kojima će se SDP, Možemo, Most, Domovinski pokret i ostali pokušati popeti do premijerskog kabineta u Banskim dvorima.

"Plenković ima ogromni kapital jer je druga strana, oporba, dekapitalizirana. Nema nikakvog kapitala", objašnjava politički analitičar dr. Žarko Puhovski. Objašnjavajući taj paradoks, Puhovski kaže kako je Plenković iskoristio svoje političke vještine, moć i novac, dok mu je "ograničenje u tome što ne može sastaviti novu vladu".

Ponavljanje izbora?

Analitičari Žarko Puhovski i Tihomir Cipek slažu se kako je glavni problem Andreja Plenkovića u tome s kime bi mogao koalirati nakon izbora. Puhovski ne isključuje ni ponavljanje izbora ako "trgovina" ne bude išla dovoljno brzo.  

"Poslije parlamentarnih izbora možemo očekivati da Plenković i HDZ dogovore najnevjerojatniju koaliciju. Možda su spremni i na veliku koaliciju sa SDP-om, pa i na treći pokušaj suradnje s Mostom, što bi bilo veliko iznenađenje", smatra dr. Tihomir Cipek, politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Cipek smatra kako je Plenković pretvorio HDZ u stranku desnog centra koja može koalirati sa svima osim s krajnjom ljevicom ili desnicom, ako oni uopće budu u Hrvatskom saboru.

"Potencijalnih koalicijskih partnera mu neće nedostajati, od novog liberalnog bloka Fokusa, IDS-a, PGS-a i Reformista, Socijaldemokrata, manjina, pa do Domovinskog pokreta i drugih manjih stranaka i lista koje bi mogli prijeći prag u nekim izbornim jedinicama. Plenković i HDZ poznati su kao dobri pregovarači, to je stranka sklona trgovini. Sada se govori o koaliciji s Domovinskim pokretom, ali ako oni budu pretvrdi, Plenković može otići s drugima", smatra Cipek.

S time se slaže i Puhovski: "Plenković ima pet zajamčenih mandata u redovima manjina. Sve ostalo će biti pitanje dogovora, odnosno trgovine u kojoj je važan element da mu predsjednik države sigurno neće davati podršku." U redovima manjina "sigurni" suradnici Andreja Plenkovića mogu biti zastupnici SDSS-a Milorada Pupovca te zastupnik talijanske manjine dr. Furio Radin koji će, po nekim najavama, ići po svoj deseti saborski mandat.

"Plenković će se prezentirati kao jamac stabilnosti, kao što to čini Aleksandar Vučić"

"Plenković će biti relativni pobjednik izbora, odnosno neće imati većinu. Ponovi li uspjeh s prošlih parlamentarnih izbora, to je više od 60 mandata, to bi bila dobra osnova za izgradnju većine. Tek s takvim rezultatom može sakupiti pojedinačne kandidate i male stranke, naprimjer Damira Vanđelića ili Marka Jelića. Dvoznamenkaste klubove u saboru mogu dobiti, uz HDZ, još SDP, Most, Možemo i Domovinski pokret, s time što će dio Penavinih ljudi prići HDZ-u", kaže Puhovski.

Malo je dvojbi oko toga kako će izbornu kampanju HDZ i njegov Plenković praviti na priči, ma koliko ona bila ironična nakon svih afera i smjena ministara, da su garancija sigurnosti i napretka zemlje. 

"Plenković će se prezentirati kao jamac stabilnosti, mira i kontinuiteta vlasti. Kao što to čini Aleksandar Vučić uoči srbijanskih izbora koji kaže – "Srbija ne sme da stane." Plenković će svoj kapital zasnivati na sličnome – mi smo jamac sigurnosti i brinemo za naše građane. Dakle, Hrvatska ne smije stati", ironizira dr. Cipek.

Napominje kako će Plenkovića podržati birači koji neće riskirati, pa čak i oni koji su "eksperimentirali" s Možemo u Zagrebu. Možebitan je, u ekstremnijim okolnostima, i razgovor o velikoj koaliciji. "Kad pogledate javne politike koje zagovaraju dvije najveće stranke, tu nema nekih dramatičnih razlika. Baš kao što obje, i HDZ i SDP, izbjegavaju provesti reforme i slijede politike Europske unije", kaže Cipek.

Analitičar Puhovski kaže da su dvije najsličnije stranke u Hrvatskoj HDZ i SDP po strukturi i biračkom tijelu. "Prvi su odustali od radikalne desnice, drugi od umjerene ljevice. Jako su slični, ali iz osobnih razloga ne mogu u veliku koaliciju. Možda to načine ako će se ponavljati izbori, pa mogu reći da spašavaju demokraciju."

"Plenković ima ugled na briselskom dvoru, ali taj se dvor uskoro raspušta"

Navodni međunarodni ugled Andreja Plenkovića domaće birače ne zanima, baš kao što su navikli i na korupcijske afere HDZ-ovih političara i namještenika na svim razinama, drži politolog Cipek i dodaje: "Birače zanima dječji doplatak i porast mirovina, dok su na afere navikli. Osim toga, najkrupnije afere otkrili su istražitelji Europske unije."

"Plenković ima ugled na briselskom dvoru, ali taj se dvor uskoro raspušta. Novi sastav može biti drukčije orijentiran, s jačim utjecajem desnice, tako da je pitanje hoće li njegov utjecaj i ugled ostati i nakon europskih izbora", tvrdi Puhovski, koji je suglasan s tezom da to u Hrvatskoj i nije važno. "Desnica smatra kako je izdajnik nacionalnog suvereniteta, dok ljevica drži da je sluga krupnog kapitala iz Bruxellesa", objašnjava Puhovski. "Te uspjehe s kojim se hvali može postići svaki dugotrajni premijer. Ali, malo tko se s time hvali", podcrtava Puhovski. 

Važan je podatak da HDZ i SDP imaju terenske organizacije koje su presudne u privlačenju birača na izbore. "To je vrlo važno za izborni proces. Doduše, Peđa Grbin je pokušao rasturiti sve lokalne organizacije SDP-a, ali srećom nije uspio", napominje Puhovski.

Analitičari s kojima je Index razgovarao smatraju kako je Plenković favorit u izbornom srazu stranaka, ali je mnogo manji favorit za premijera. 

"HDZ neće dopustiti da netko drugi postane premijer, prije će ponavljati izbore"

"HDZ neće dopustiti da netko drugi postane premijer, prije će ponavljati izbore. Ako želi u Bruxelles, Plenković će to učiniti s premijerskog mjesta jer tako može dobiti najbolju poziciju, ne želi biti nova Dubravka Šuica", zaključuje Puhovski i iznova kaže – sve je u trgovini i novoj koaliciji. 

"Ipak, Plenković kao lider najjače stranke ima najveći koalicijski potencijal koji još nije potrošen", ponavlja Tihomir Cipek, dok Puhovski kaže da je njegov kapital "to što je uspio umrtviti politički život i svesti ga na svoje obračune s medijima i predsjednikom države. U slučaju predsjednika, bio je u defenzivnoj poziciji jer je Milanović napadao prvi, a u obračunu s medijima Plenković je pobijedio."

Kako će pak težinu Andreja Plenkovića izvagati birači, ne može pokazati niti jedna anketa prije one koja će jednog nedjeljnog dana nakon Uskrsa biti provedena na biralištima. Doduše, to će biti tek početak borbe za vlast, trgovine i nemoralnih ponuda za koalicijsku suradnju. Ako u hrvatskoj politici moral uopće postoji. 

Pročitajte više