Analitičarka iz BiH: Dodik je stjeran u kut od strane Amerikanaca

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić komentirala je za N1 političku situaciju u Bosni i Hercegovini, američke sankcije bosanskohercegovačkim političarima i poduzetnicima, uključujući i Milorada Dodika koji je žestoko reagirao na takve poteze.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se jučer na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS. Poručio je da ide do kraja, da ga ne brine to što je ukinut račun jer ima gotovinu, te da će RS morati odlučiti kako dalje, nastaviti podaništvo i nestati ili opstati, ali uz uvjet da mora podnijeti žrtvu.

"Kada čujete Dodika i njegove prijetnje, pomislili biste da je u BiH ratno stanje, da prijeti odcjepljenje i da je u Federaciji panika, no ovdje se nitko nije ni osvrnuo na to. To je samo blef i navikli smo na to. Znamo da neće ništa poduzeti i ovo su očajnički potezi”, tvrdi Marić.

Marić: Dodik blefira, to su očajnički potezi

Marić dodaje kako ovo ne bi nazvala sukobom na relaciji Dodik – Federacija, već je to okarakterizirala kao sukob na relaciji Dodik – američko veleposlanstvo.

“Amerikanci su napokon našli način kako pritisnuti Dodika i sve one koji mu pomažu. Mnogo njih je završilo na američkoj crnoj listi i počeli su to ismijavati jer nisu imali ni račune u SAD-u ni poslove tamo, tako da to nije imalo efekt na njih. No, sada s prijetnjama bankama da ne posluju s takvim osobama, mnogi od njih promišljaju je li dobro to što su pomagali Dodiku”, kazala je.

“Vidjeli smo i u Narodnoj skupštini da se ljudi kolebaju. Nije šala, ovo je ozbiljan problem koji pogađa ljude i označava ih za čitav život”, naglašava te dodaje kako će najviše patiti kompanije poput Integre, koje puno znače Dodiku, što Marić navodi kao glavni razlog njegovih nasilnih istupa.

“Čim počne imati nasilne nastupe, to znači da ga je pogodilo. Vidimo da je stjeran u kut, i to upravo od Amerikanaca”, ističe analitičarka.

Pročitajte više