Analiza CNN-a: Moskva je već počela likovati

Foto: Epa

POSEBNI tužitelj Robert Mueller predao je u petak iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom. U izvješću stoji da Trump nije bio u dosluhu s Rusima.

Prema analizi CNN, odnosi Rusije i SAD-a još su pomalo zategnuti, a ubrzo nakon objave zaključaka istrage Rusi su počeli likovati.

Nema dokaza

Glavni državni odvjetnik William Barr objavio je u pismu na četiri stranice da Mueller nije pronašao veze Trumpove kampanje i njegovih suradnika s Rusijom. Također, Barr je objavio da nema dovoljno dokaza koji bi predsjednika optužili za ometanje istrage.

"Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga i ne oslobađa odgovornosti", navodi se.

U izvješću piše kako su Rusi pokušavali utjecati na rezultate izbora, ali specijalni savjetnik Mueller nije pronašao nijednu osobu s američkim državljanstvom i nijednu osobu povezanu s Trumpovom kampanjom koja bi svjesno bila u dosluhu s Rusijom, stoji u Barrovom pismu.

Rusi jedva dočekali

Ruske vlasti tek trebaju službeno odgovoriti na zaključke istrage tužitelja Roberta Muellera, ali Rusi su već počeli likovati.

"Ukratko, Rusija nije izabrala Trumpa", izjavio je Evgenij Popov, suvoditelj političkog talk showa na Twitteru. "Mueller nije pronašao dokaze o dosluhu između Trumpovog tima i Rusije. A što je sa sankcijama za optužbe? Hej, Mueller!''

Cirkus

Alexei Pushkov, istaknuti ruski senator, također nije birao riječi.

"Mueller nije pronašao dokaze o Trumpovom dogovorima s Moskvom", kazao je Pushkov. "Ali demokrati će i dalje vikati da je postojala zavjera. Teoretičarima zavjere nisu potrebne činjenice, oni žele uzburkati strasti i na tome zaraditi poene. Već su počeli pričati da je Trump na neki način utjecao na Muellera. Cirkus'', rekao je.

Ruska vlada cijelo je vrijeme dosljedno poricala bilo kakve veze s uplitanjem u izbore iako je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao da su se možda "patriotski" nastrojeni hakeri upleli u američke izbore, ali da za to nisu imali dozvolu države.

Rusija već odbacuje sljedeće istrage

CNN piše da Muellerova istraga ne znači da se Rusija nije uplitala u izbore. Muellerova istraga bavila se samo dvjema glavnim optužnicama, odnosno dvama najznačajnijim navodnim ruskim uplitanjima u predsjedničke izbore 2016. godine. 

No Kremlj je već odlučio zanemariti sve dodatne istrage o dosluhu Trumpa i Rusije. Glasnogovornik Dmitrij Peskov nedavno je odbacio najnoviju istragu koju su pokrenuli demokrati.

"Mi nemamo kapaciteta ni želje komentirati svaku novu istragu koju pokreće neka određena skupina američkih zakonodavaca. Toliko je takvih istraga da više ni nemaju nekog posebnog značaja'', rekao je. 

U sukobu oko svega

Stav SAD-a prema Rusiji je, čini se, ujedinjen. Ona je i dalje negativan akter i za demokrate i za republikance, piše CNN. 

Moskva i Washington u sukobu su oko gotovo svega, od Sirije do prošlogodišnjeg napada u Salisburyju u Engleskoj.

Pročitajte više