Vučić je još uvijek nepobjediv, a Srbija je postala najdesnija država u Europi

Foto: EPA

TEŠKO da se može naći bolja ilustracija stanja demokracije i institucija u Srbiji nakon deset godina vlasti Srpske napredne stranke (SNS) od činjenice da je sinoć prvi rezultate izbora za predsjednika Srbije objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Naravno, na njima je pobijedio Vučić.

Republička izborna komisija (RIK) je pak objavila da oni sve do danas navečer neće objavljivati preliminarne rezultate, iako su prethodnih godina to uvijek činili u noći izbora. 

>> Čudna odluka izborne komisije u Srbiji: "Rezultate ćemo objaviti sutra navečer"

Drugim riječima, RIK je svoj posao prepustio Vučiću, koji je u sinoćnjem obraćanju objavio da je "SNS obradio 85 posto biračkih mjesta" te dodao da su to "brojevi koji se ne mogu promijeniti". RIK sada još samo treba doći do službenih rezultata koji će biti usklađeni s prognozama SNS-a. U Vučićevoj Srbiji Vučić objavljuje izborne rezultate.

 

Video: Blic.rs

Vučić objavljuje izborne rezultate

Bio je to vrhunac uzurpacije izbornog procesa i nadležnih institucija, zbog čega se jučerašnji izbori u Srbiji teško mogu smatrati normalnim, slobodnim i demokratskim. Izbore u Srbiji su obilježili nasilje, agresivno ponašanje aktivista vladajuće stranke i muljanje na biračkim mjestima, što je Vučić u svojem pobjedničkom govoru mrtav-hladan opravdavao, rekavši da nema nikakvih problema u tome što su aktivisti SNS-a hodali s paralelnim izbornim popisima i provjeravali tko za koga glasa.

>> Srbija s ovakvim nasilnim izborima ne može ući u EU

Kada je pak riječ o konkretnim rezultatima izbora, oni pokazuju da je Srbija danas vjerojatno najdesnija država u cijeloj Europi. Zeleno-lijeva koalicija Moramo, inspirirana zagrebačkim Možemo, prešla je izborni prag od 3 posto s oko 4 posto glasova te je zapravo jedina lijeva politička snaga u ovom sazivu Narodne skupštine. SPS Ivice Dačića to sigurno nije, iako se nominalno zove socijalističkom partijom. 

Narodna skupština u kojoj dominira desnica

Sve ostale stranke i koalicije koje su ušle u Skupštinu su politički pozicionirane od desnog centra (Ujedinjeni za Srbiju) pa do ekstremne desnice (Zavetnici, Dveri). I sam je Vučić sinoć izjavio da se "Srbija dramatično pomjerila u desno", pokušavši se pozicionirati kao umjerenija alternativa ultradesnoj opoziciji. y

Nema sumnje da je uspjeh za dosad marginalne političke pojave poput Zavetnika i Dveri što ulaze u Narodnu skupštinu, ovi izbori u Srbiji su bili i trijumf ekstremne desnice. Ovakve podjele mjesta i odnosa snaga između desnice, centra i ljevice nema drugdje u Europi, čak ni u Orbanovoj Mađarskoj.

Vučić za desnilo u Srbiji krivi rat u Ukrajini, no prvenstveno bi zasluge trebao dati sebi jer je on u deset godina u javnom prostoru normalizirao niz suludih desničarskih narativa i agresivnog ponašanja.

Nažalost, Vučićeva pobjeda na predsjedničkim izborima u prvom krugu s nešto manje od 60 posto glasova (prema trenutnim izračunima) pokazuje da aktualni predsjednik i dalje ima značajnu i čvrstu podršku biračkog tijela Srbije, kao i da je i dalje popularniji od SNS-a, koji je na parlamentarnim izborima dobio oko 43 posto glasova.

Uz standardne koalicijske partnere iz manjina SNS može formirati vladu i bez Dačićevog SPS-a ako želi, što znači da se nastavlja dominacija ove stranke nad Srbijom.

>> VIDEO Puklo između Vučića i Dačića? Vučić nije bio sretan kad su mu ga spomenuli

Vučić sebe vidi kao veliku povijesnu figuru

Vučić je u izbornoj noći najavio da će konačno dati ostavku na mjesto predsjednika SNS-a jer predsjednik države ne bi istovremeno trebao biti i predsjednik stranke, ali u to treba povjerovati tek kad se dogodi. 

Dapače, sinoć smo vidjeli Vučića koji je bio pun sebe, vidjeli smo čovjeka kojemu je vlast očito udarila u glavu, pa je u jednom trenutku čak izjavio da nema razloga za brigu jer građane Srbije "sigurna ruka vodi kroz historiju". Njegova ruka.

Čak se uspoređivao s poznatim srpskim političarem Nikolom Pašićem, a i nastavio je sa svojim standardnim obmanama, poručivši da SNS nikad nije bio bahat i arogantan, iako su to dvije svima dobro poznate karakteristike ove stranke. 

Sve to sugerira da ubuduće možemo očekivati još raspojasanijeg Vučića, koji sebe već vidi kao važnu povijesnu figuru.

Neizvjesni izbori za Beograd

Kada je pak riječ o izborima u Beogradu, na njima je opozicija pokazala veću snagu nego u ostatku Srbije, ali nije došlo do jasne promjene raspoloženja građana koja bi ukazivala na to da Beograđani žele maknuti SNS s vlasti u glavnom gradu, već su rezultati tijesni. 

Postoji više koalicijskih opcija za preuzimanje vlasti, no da bi to učinila opozicija, potreban je savez s DSS-om Miloša Jovanovića, koji ima ultradesne stavove u vezi nekih tema i smatra Kosovo glavnim pitanjem cijele srpske politike.

Miloševićev kraj se počeo nazirati kada je izgubio izbore u Beogradu, no sinoć se isto nije dogodilo Vučiću. Ne može se reći ni da je SNS trijumfirao u glavnom gradu, iako je pojedinačno dobio najviše glasova, ali se ne treba čuditi ako u postizbornim kombinacijama naprednjaci ipak zadrže Beograd.

Kada je pak riječ o ulasku predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Narodnu skupštinu, Vučić je to sam spomenuo i pozdravio tijekom obraćanja u izbornoj noći. Nije mogao izdržati da opet ne spomene hrvatske medije, koji su mu postali opsesija. 

>> VIDEO Vučić hrvatskoj novinarki: Što vičete? Najviše volim kad vi iz Hrvatske dođete

Srbi podržavaju Vučićevu politiku prema Rusiji

Ipak, dobra je stvar što je Srbija opet dobila koliko-toliko legitimnu Narodnu skupštinu i što se opozicija vratila parlamentarnom radu nakon bojkota prethodnih izbora jer bi to dio političke borbe moglo vratiti u institucije.

Dan izbora pun nasilja još jednom je podsjetio da je Srbija pod Vučićem postala duboko zatrovano društvo, u kojem među pripadnicima političkih lagera vlada iskrena mržnja. Sve što dovodi do deaktiviranja napetosti je dobro.

U svakom slučaju, Aleksandar Vučić se još jednom potvrdio kao jedan od najmoćnijih političara u regiji. Glavni opozicijski kandidat Zdravko Ponoš dobio je manje od 20 posto glasova, to je debakl.

Srpska opozicija zasad nema osobu koja bi se bila u stanju uvjerljivo nositi s Vučićevom mješavinom karizme, manipulacije, beskrupuloznosti i sposobnosti.

I za kraj, ne treba zaboraviti da je na ovim izborima Vučić dobio i većinsku podršku srpskih glasača za svoju politiku prema Rusiji. To nije dobra vijest ni za Srbiju ni za regiju.

Pročitajte više