Ramljak prima golem novac u Agrokoru. Zašto nitko ne želi u njegovu fotelju?

Foto: Robert Anić/Pixsell

ŠTO su ostavili Ante Ramljak i 141 savjetnik u više od deset mjeseci svoga rada? Kaos, sukobe i sumnju na korupciju. To su razlozi zbog kojih vlada ne može lako naći kandidata za njegovu poziciju, koja donosi mjesečni honorar od 71.000 kuna pa se govori da ih je čak šesnaest kandidata odbilo.

>> SAD JE JASNO Plenković nema ni najmanjeg pojma što radi s najvećom krizom ikad


Vladina povjerenika potopila je afera sa savjetnicima, no problem je dublji jer se odnosi na njegovo nečinjenje, nedovoljnu energiju usmjerenu na poboljšanje posrnulog koncerna i sumnju u zakonitost njegovih ključnih odluka.

Ključni Ramljakov posao je ishodište svih njegovih problema, milijardu eura suspektan kredit za koji nije proveo formalni javni poziv među svim vjerovnicima. Pozivnica za pristupanje tom kreditu, visina iznosa i raspodjela kvota određivali su hoćete li pripasti krugu dobitnika ili gubitnika.

Zbog toga je prvo zaratio s ruskim Sberbankom, ali gurajući interese jedne strane (vlasnika obveznica na čelu s Knightheadom i banaka u roll-up kreditu) stekao je zavidan broj neprijatelja i to važnih i glasnih vjerovnika. Zamjerio se Adrisu, čija su jamstva nad Jamnicom Ramljakovom čarolijom pala u drugi plan, pa mu je rovinjska tvrtka kasnije osporila tražbine sudionika u roll-upu. Izazvao je bijes Agrama i Udruge dioničara kojima je poručio da su njihove dionice bezvrijedne, pa su kasnije izašli s alternativnim planom nagodbe, za koji tvrde da je korisniji za hrvatsko gospodarstvo i otvoreno upozoravali koliko je njegov poguban.

Zaratio je na nekoliko frontova, počeo sa suspektnim poslom

Ugovorom o najstarijem kreditu (tzv. roll-up) napravio je dvije stvari, ne samo da je onima koji su ušli omogućio dobro zaradu, nego je preraspodijelio nova jamstva kroz ključne nekretnine i žigove, što je ugrozilo vlasnike starih kreditora pa se krug nezadovoljstva širio. U dijelu dobavljača pojavila se sumnja na nepravedne isplate i privilegirane poduzetnike, a javnosti isplatne liste nikad nisu bile pokazane. Nikad nije objašnjeno zašto državne banke, kao što su HPB i Croatia banka, nisu sudjelovale u ugovoru. Jesu li uopće bile pozvane?

Kompanija sa 6 milijardi eura duga angažirala je čak 141 savjetnika, kao da imaju novca na pretek. A ne dugove koje ih guše. Izbjegao je imenovati zamjenike pa je lukrativne poslove za svoju bivšu tvrtku i svoje prijatelje progurao preko AlixPartnersa koje je također odabrao pod nejasnim kriterijima. I koje bi njegov nasljednik trebao dobiti u paketu, skupa s Ramljakom kao savjetnikom preko tvrtke Texo Management. Tko želi voditi tvrtku u takvoj atmosferi?

Nije poboljšao položaj Konzuma pred konkurencijom

Nije samo suspektan angažman konzultanta zbog sumnje na izvlačenje novca. Nije samo problem njihova skupoća, nego i njihov smisao. Nije provedeno ozbiljno restrukturiranje koje bi Konzumu poboljšalo položaj pred konkurencijom.

Ramljak je dao ostavku zbog afere, ali i nakon neuspjeha na sudu. Umjesto da imenuje devet grupa vjerovnika, što mu je zakon omogućio, on je predložio pet, u kojima financijski vjerovnici drže četiri. Sud mu je osporio jednu grupu vjerovnika i zakomplicirao proces. Vjerovnik je dobio "rupu" umjesto približavanja nagodbi. Iako je govorio da će se glasati prema stanju duga na 10. travnja, izgleda da srećom to neće proći, nego je sud odlučio da će se glasati prema stvarnom stanju potraživanja. 

Odgovornost Martine Dalić i Marice Vidaković, gdje je genijalac Škegro?


Ne treba zaboraviti da nije bio sam. Sve Ramljakove ključne odluke uredno je blagoslivljalo privremeno vjerovničko vijeće koje je - sam imenovao. Kako su ga do zadnjeg trenutka branile Marica Vidaković i Martina Dalić, ne treba žmiriti na njihovu odgovornost u kreiranju kaosa i neizvjesnosti nagodbe. U cijeloj priči nedostaje još samo "genijalac" Borislav Škegro, kako ga je nazvao Ramljak, koji formalno nije imao nikakvu funkciju, ali su njegovi bivši suradnici preuzeli Agrokor u formatu kakav on najviše voli, u svojevrsnom javno-privatnom partnerstvu.

Tko želi ući u takav kaos? Nitko izvan tog kruga ne želi se zaprljati u tom cirkusu. Nisu ga stvorili mediji koji su kritički propitivali Ramljakove poteze i koje proziva premijer, nego onaj koji ih je povlačio i oni koji su ga u tome podržavali. Pronađu li nekoga iz kruga ministrice Martine Dalić, kojoj  će Plenković prepustiti odluku o povjereniku kao i sve u vezi Agrokora, taj će morati skrivati grijehe u postramljakovu razdoblju, a sada se traži transparentnost.

Malobrojni novinari propitivali su Ramljaka, skoro godinu dana vozio je u leru s upaljenim taksimetrom. Javnost ga je tetošila, došao je nakon omraženog Todorića. Njegov nasljednik neće imati takav luksuz.

Pročitajte više