"Anđeo" koji je spasio Ejupa Ganića



EJUP GANIĆ, bivši član ratnog predsjedništva FBiH, ovaj se mjesec dva puta iznenadio. Prvi put kad je u Londonu uhićen zbog srpske tjeralice koja ga tereti za sudjelovanje u navodnom ratnom zločinu u Sarajevu tijekom okupacije, a drugi put kad ga je iz zavora izvukla Bosanka Diana Jenkins, nekad poznata kao Sanela Ćatić, koja je u vrijeme rata izbjegla u Veliku Britaniju i tamo postala jedna od najutjecajnijih pripadnica visokog društva. Naime, društveno je angažirana oko ljudske patnje diljem svijeta. S glumcem Seanom Pennom je osnovala fond za pomoč ljudima Haitija i sama uplatila milijun dolara. Humanitarna organizacija koju su osnovali, imena Jenkins Penn Haitian Relief Organization djeluje širom svijeta na omogućavanju medicinske pomoći potrebitima. Bolesnima, najčešće iz zemalja trećega svijeta omogućavaju odlazak u SAD kako bi im ondje bila pružena potrebna medicinska pomoć.

Podsjetimo, Ganić je uhićen u londonskoj zračnoj luci Heathrow na temelju tjeralice koju je za njim i za još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. svibnja 1992. godine. Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u prosincu 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim osobama, unatoč potpisanom sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganić se tereti za tri kaznena djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.



Ganić je od 28. prosinca 1999. do 28. veljače 2001. obnašao funkciju predsjednika Federacije BiH, a bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte je u lipnju 2004. godine potvrdila da Tribunal u Haagu vodi istragu protiv Ejupa Ganića.

"Anđeo čuvar"

No, ono što je zaista zainteresiralo britanske medije je Diana Jenkins, koja zadnje dvije godine živi u Malibuu kod Los Angelesa i udana je za jednog od najbogatijih britanskih bankara, Rogera Jenkinsa, te njena životna priča. Jenkins je platila 200.000 funti jamčevine za bivšeg predsjednika i potpredsjednika FBiH, jer smatra da su navodi o optužnici besmisleni.

Daily Telegraphu je u rekla kako je bila ljuta kad je čula za uhićenje Ganića, i odmah je odlučila djelovati, iako nikad nije upoznala bivšeg predsjednika.

"Srpske optužbe protiv njega dio su besramne političke kampanje kojom se želi sprati ljaga s onog što se zaista dogodilo u Bosni. Činjenica da je pritvoren zbog navoda da je tužiteljstvo u Haagu prije mnogo vremena razmatralo njegov slučaj su sramota, a sada se može braniti od njih kao slobodan čovjek", rekla je Jenkins, a Telegraph ju je u naslovu teksta prozvao predsjednikovim "anđelom čuvarom". 


Priča o Pepeljugi

Britanske je medije zaintrigirala i fascinirala njena priča, pomalo drukčija od standardnih priča žena koje su udajom ušle u visoko društvo. Jenkins, rođena Ćatić, u London je došla 1993. godine, nakon izbijanja rata u BiH. Tamo se teškom mukom uspijevala izboriti za egzistenciju, ali 1995. dogodila joj se velika tragedija, kad joj je nedugo prije završetka rata brat ubijen od srpskih paravojnih snaga.

Jenkins je u Londonu nastavila sa školovanjem, jer joj diploma marksističke ekonomije nije puno pomagala u britanskom financijskom svijetu, a istodobno se financirala radeći kao čistačica. S vremenom je uspjela otvoriti nekoliko trgovina nakitom, pa je uštedjela dovoljno novaca za upis na sveučilište. Tamo je pokrenula vlastiti investicijski fond i upoznala Rogera Jenkinsa.

Par se vjenčao 1999. godine, a Jenkins je više puta rekao kako su mu Dianini savjeti pomogli pri nekim od važnih poslovnih odluka. Jenkins je najbolje plaćeni bankar u povijesti londonske burze, a par zajedno s Dianinim roditeljima živi u Malibuu.

2008. godine donirala je četiri milijuna dolara pravnom fakultetu sveučilišta UCLA u Los Angelesu kako bi osnovali "pravnu kliniku" koja će se baviti pitanjima ratnih zločina i ljudskih prava. 

Pročitajte više