Andrej Plenković danas i službeno postaje predsjednik HDZ-a, u 10 sati najavio izjavu za medije

Foto: FAH

ANDREJ PLENKOVIĆ danas će i službeno postati predsjednik HDZ-a. Nakon ostavke Tomislava Karamarka, Plenković je jedini ponudio 5000 potpisa potrebnih za kandidaturu, pa će stranka i ovaj put birati po principu "jedan član - jedan glas", ali i jedan kandidat. Očekuje se kako će Plenković u 10 sati dati izjavu u Dubrovniku.

Pravo glasa ima oko 220 tisuća članova stranke, a glasovati će moći do 19 sati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. HDZ-u su ovo drugi izbori za predsjednika stranke u tri mjeseca. Plenković je za kandidaturu imao više od 35 tisuća potpisa članova stranke, a nedavno je predstavio i svoj program. Poručio je da za glavni cilj ima vraćanje povjerenja birača dosljednom i vjerodostojnom politikom HDZ-a.Istaknuo je i da stranka mora biti predvodnik visoke razine transparentnosti, te da su za stvaranje i potrebu bilo koje političke platforme ključni su ljudi.

"Iz tog razloga nužno je omogućiti veće sudjelovanje članstva širenjem načela jedan član jedan glas na što više razina unutarstranačkih izbora, razviti institut unutarstranačkog referenduma i stvoriti preduvjete za elektroničko glasovanje", naglasio je.U vezi predstojećih parlamentarnih izbora najavio je da je HDZ otvoren za razgovore i partnerstva s strankama Domoljubne koalicije ili izvan nje, pri čemu će se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti. Sve pojedinosti oko lista i partnera ostavio je za 18. srpnja na dalje, kada i službeno postane šef.Poruku je poslao i političkim protivnicima.

Spreman na sučeljavanja s Milanovićem


"Kada je riječ o predstojećim izborima, kampanji, želim ovdje vrlo jasno reći da sam spreman na otvorene rasprave, argumente, sučeljavanja s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem i svim drugim političkim liderima kako bi hrvatska javnost vidjela koju vrstu vodstva, koju vrstu programa i kakvu budućnost koja od političkih stranaka nudi našim građanima", rekao je Plenković. Nakon što je stranku potresla i afera oko pozajmice od PPD-a, ali i drugih tvrtki, naglasio je da će tražiti političku odgovornost tadašnjeg vodstva stranke.

"Ne radi se samo o zakonitosti pozajmice, stvar je poličkog odabira od koga se uzima. Nije normalno da članovi Predsjedništva nisu obaviješteni. Ako je tako tražit ću politčku odgovornost tadašnjeg vodstva stranke o tome. To je nešto što ću nakon izvješća moći sagledati‘‘, reko je Plenković.

Ne zna se još je li pri tome mislio na zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijana Brkića, kojeg mnogi u stranci smatraju odgovornim, jer je upravo on uz Tomislava Karamarka bio taj koji je pozajmice odobravao.Plenković ima pravo odabrati svoje suradnike, na primjer tri tajnika - glavnog, međunarodnog i političkog. Iako su sve još samo nagađanja, pretpostavlja se da će to i učiniti. Spominje se da će umjesto Domagoja Ivana Miloševića glavni tajnik stranke postati Damir Krstičević ili Damir Jelić. Smijenjeni bi mogli biti i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač te politički tajnik Domagoj Maroević. Plenković će, nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka, biti peti predsjednik HDZ-a.

Pročitajte više