Angela Merkel: Po Ugovoru iz Nice ne možemo primiti Hrvatsku u EU

U RAZGOVORU za njemačku državnu televiziju ZDF je njemačka kancelarka Angela Merkel, iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), koja je članica Europske pučke stranke zajedno s HDZ-om, rekla da "po Ugovoru iz Nice nije moguće primiti Hrvatsku u Uniju".

Glavna tema razgovora bilo je njemačko predsjedanje Unijom i ciljevi koje se želi postići. Ključni cilj koji si je Njemačka postavila za 6 mjeseci svog predsjedanja je ponovno oživljavanje ideje o Europskom ustavu, koje bi vodilo do toga da se ustav ratificira negdje 2009., prije novih izbora za Europski parlament. Ideja ustava je propala kad su Nizozemci i Francuzi na referendumima odbacili njegovo ratificiranje.

Razgovarajući tako o suštinskom i zakonodavnom okviru novog dokumenta kojim bi se regulirali europski odnosi, Angela Merkel se dotaknula i Hrvatske, rekavši: "Svi smo složni oko toga da EU mora moći djelovati, a s procesom glasanja i institucijama koje važe prema Ugovoru iz Nice ne možemo dalje. Moramo shvatiti i da Ugovor iz Nice ne dopušta daljnje proširenje Unije. Dakle, kad bismo došli u krajnju fazu pregovora s Hrvatskom, mi ju po Ugovoru iz Nice ne bismo mogli primiti."

Ugovor iz Nice je jedan u nizu dokumenata kojima se uređuju unutarnji i vanjskopolitički odnosi i relacije u Europskoj uniji. Došao je kao dopuna Ugovoru iz Maastrichta, a njega je ove godine trebao zamijeniti sad već posrnuli Europski ustav.

"Mi po Ugovoru iz Nice ne znamo koliko velika treba biti Europska komisija. Tamo stoji samo da treba biti manja od 27 članova. Ali, ne kaže se koliko manja.", dodala je Angela Merkel.

Europska komisija je izvršno tijelo Europske unije, u kojoj je zastupljen po jedan dužnosnik svake zemlje članice. Proširenje ili mijenjanje Ugovora iz Nice mora proći kompliciranu i dugotrajnu legislativnu raspravu zemalja članica, tako da intervju Angele Merkel, koliko god on bio usmjeren prema budućnosti Europskog ustava, baca zanimljivo svjetlo na najave hrvatske vlade o ulasku u Uniju 2009.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više