Sanader: Ulazimo u EU 2009., bez obzira na europski Ustav

PREMIJER Ivo Sanader, ohrabren jučerašnjim razgovornom s predsjednikom Parlamenta Hans-Gertom Poetteringom, optimistično je izjavio da bi Hrvatska mogla mogla ući u Europsku uniju za dvije godine bez obzira riješi li ona probleme unutarnjeg ustrojstva ili ne, jer za to postoje pravne mogućnosti.

"Ako dobro obavimo posao, postoje dobre pretpostavke da Hrvatska 2009. uđe u Europsku uniju. Želja je Vlade da ulazak Hrvatske u EU koincidira sa završetkom ustavnih i institucionalnih reformi u EU. Ako se to i ne bi završilo, postoje pravne mogućnosti da Hrvatska, kada završi svoj dio posla, uđe u EU. Oko toga dvojbe nema", rekao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

Govorio je o svom sastanku sa šefovima Unije u Bruxellesu, rekavši da su zastupnici Europskog parlamenta ostavili dobar dojam na njega, i da vjeruje da ima potporu većine njih.

Što se tiče kritika na račun Vlade i Ministarstva pravosuđa, jer Hrvatska kasni sa usklađivanjem zakonodavstva sa europskim, Sanader je izjavio da Hrvatska drži tempo, da nema nikakvog kašnjenja i da je prividno kašnjenje usklađivanje, zapravo pametna odluka, jer da je to Hrvatska radila ranije, morala bi raditi dva puta isti posao.

"Europska komisija mijenja neke direktive, u nekim se poglavljima čeka izvješće o screeningu, a u nekim smo se slučajevima konzultirali s Europskom komisijom", izjavio je na sjednici predsjednik hrvatske vlade.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara