Anglikanski poglavar podržao homoseksualca za biskupa

POGLAVAR 70 milijuna anglikanaca, koliko ih je u cijelom svijetu, kanterburijski nadbiskup Rowan Williams, podržao je u ponedjeljak odluku o imenovanju kanonika Jeffreya Johna, deklariranog homoseksualca, za biskupa Readinga, u sporu koji je izazvao krizu u Anglikanskoj crkvi.

U svojoj prvoj javnoj izjavi o tom pitanju, Williams je rekao da ne vidi ništa loše u imenovanju Johna (50) pomoćnim biskupom Readinga.

On je u pismu biskupima izjavio kako ne vjeruje da "imenovanje kanonika Johna potkopava sadašnju disciplinu niti da isključuje buduću raspravu".

Taj je njegov potez uslijedio nakon prijetnji poglavara nigerijske crkve, najveće anglikanske kongregacije u svijetu, da će napustiti Anglikansku crkvu ako John zaista postane biskupom Readinga.

"Ne možemo ostati u zajednici s ljudima koji su poduzeli korak van biblijskih granica", rekao je nadbiskup Peter Jasper Akinola za novine Guardian u interviewu objavljenom u subotu.

Anglikanska je crkva u dokumentu "Pitanja ljudske seksualnosti", usvojenom 1991., dopustila homoseksualizam među običnim ljudima, ali traži da svećenici homoseksualci žive u celibatu.

John je rekao da živi u celibatu, iako je već 27 godina u vezi.

Pročitajte više