Anić: Zoološki vrt je bio pun pijanih timaritelja

NAKON niza optužbi na račun njegovog rada, direktor zagrebačkog Zoološkog vrta Mladen Anić rekao je kako je sve to bila urota onih koji se nisu uspjeli realizirati u privatnom životu pa svoje frustracije rješavaju na ovakav način.

U razgovoru za Radio 101 rekao je kako je Zoološki vrt, kada je on preuzeo funkciju direktora, izgledao kao deveti krug pakla. Životinje su živjele u katastrofalnim uvjetima, bile su izgladnjavane, a nastambe se nisu čistile. "Sve je bilo puno pijanih timaritelja s kojima se gospođa Kučić jako dobro slagala." – dodao je.

Naglasio je kako je jako puno novaca našao u blagajni pa nitko ne može reći da je nedostatak novca uzrok stravičnog stanja. Prema njemu, ono što je nedostajalo bila je ljubav prema životinjama i rad. Korak po korak, on je Zoološki vrt i ljude u njemu doveo u red. Svatko tko ga danas posjeti može se u to uvjeriti.

"Kad se radi, onda se radi. Bilo je povišenih tonova, ali trebalo je te pijanice izvući iz birtija." – rekao je dodavši kako su se protiv njega bunili oni koji ne vole raditi i koji bi bili najsretniji da je na mjesto direktora došao mali poslušni zombi.

Osvrnuo se i na Barbaru Kučić-Ivošević koja je 25 godina bila tehnička direktorica Vrta i koja je prva u medijima iznjela priče o njegovom zlostavljanju radnika i životinja. "Mislila je da je bogom dana, da može i mora biti upravitelj Vrta. To je kao da ja želim biti vozač space shuttlea. Nije se mogla s tim pomiriti."

"Dugo godina je bila praktički prvi čovjek vrta i nije napravila ništa". Stajala je, kaže Anić, zalijepljena za stolac u tehničkoj službi, dok je on, uz 100 posto direktorskog, obavljao i 80 posto njenog posla.

Što se tiče priče o pretučenoj devi, Anić kaže kako je to sve smiješno. "Odjednom je došlo do sinkronizirane emocionalne erupcije gospođe Kučić i ostalih. To s devom se navodno dogodilo prije 10 godina. Što su radili i čekali do sada s tom pričom?" – pita se.

Životinje su po njemu živjele sasvim normalno, a događalo se da neke od njih uginu zbog toga što su bile bolesne. Smiješna mu je i optužba da su neke životinje misteriozno nestajale kada se uzme u obzir da je za transport životinje, u ovom slučaju konja, potrebno 20-ak ljudi, od timaritelja i veterinara do samih šofera.

U Vrtu danas ima manje životinja ali one žive humanije. Jednostavno nema uvjeta za sve vrste životinja pa tako ima manje velikih, ali više manjih životinja. Dodao je da je inspekcija u nekoliko navrata dolazila i ništa neregularno nisu pronašli.

Timaritelji imaju plaću kao i srednjoškolski profesori, imaju 2150 kuna regresa i božićnice, a ako imaju djecu do 15 godina, za Svetog Nikolu dobivaju 400 kuna.

"Oni trebaju shvatiti da je to high class. Može ih biti sram da ih čuju svi ljudi sa burze. Može im se dogoditi privatizacija, a onda neće moći hodočastiti okolo i plakati medijima. Bolje da rade i slušaju Anića, ali neka ne očekuju uvijek visoki umjetnički dojam." – rekao je dodavši kako nikada nije digao ruku na nijednog od zaposlenika. A ponekad nije imao druge nego vikati da bi se nešto postiglo.

Na kraju je rekao kako ima 100-postotnu podršku Grada i kako gospođi Kučić, unatoč svemu, želi dugu i sretnu mirovinu.

Pročitajte više