Ankara i Bruxelles - različita stajališta o manjinama

TURSKA i EU imaju različita stajališta u pogledu pitanja manjina i o toj stvari "ne razgovaraju istim jezikom", izjavio je u četvrtak turski ministar pravosuđa Cemil Cicek.

"Ne možemo se upuštati u rasprave koje bi dovele u pitanje jedinstvo Turske", rekao je Cicek na sastanku vladajuće stranke Pravda i razvoj (AKP), a prenijela je agencija Anatolija.

Cicek, koji obnaša i dužnost glasnogovornika vlade, također je rekao da bi od takve rasprave koristi mogli imati samo ekstremisti, u ovom slučaju Kurdi, kojima je u interesu podjela Turske.

Za instrumentaliziranje pitanja manjina u razne vlastite svrhe, Cicek je optužio još neke neke političke krugove u Turskoj, ne imenujući ih, a posebno turske "intelektualce".

Cicekova izjava uslijedila je nakon upozorenja turske vojske o pravima manjina u Turskoj, zemlji koja od europskih čelnika u prosincu očekuje zeleno svjetlo za početak pregovora o primanju te zemlje u EU.

Drugi čovjek glavnog stožera turske vojske general Ilker Basbug oštro je kritizirao europske napore da Kurde predstave kao manjinu. U Turskoj je pojam manjine definiran prema sporazumu iz Lausanne iz 1923. na vjerskim temeljima, no isključuju se etnički kriteriji.

U Turskoj su se u posljednjih nekoliko godina dogodila važne demokratske reforme, posebno kada je riječ o poboljšanju statusa velike kurdske zajednice koju čini 15 od 70 milijuna stanovnika.

Od 1984. godine na jugoistoku zemlje traju sukobi između turske vojske i kurdskih pobunjenika, članova Kurdistanske radničke stranke PKK, u kojima je do danas poginulo više od 37.000 osoba.

Pročitajte više