Ankara: Turski časnici stigli u Kirkuk

Skupina turskih časnika stigla je u američku vojnu bazu kod Kirkuka, na sjeveru Iraka, javili su u petak mediji u Ankari.

Cilj njihove misije je, kako se doznaje, pratiti razvoj situacije na području tog grada i njegove okolice s obzirom na to da je Turska posebno zainteresirana za sudbinu Turkmena koje smatra dijelom turskog korpusa.

Kako je obznanio zapovjednik američkih vojnih postrojbi u Kirkuku pukovnik Lloyd Miles, u bazi se trenutačno nalazi sedam turskih časnika. Dodao je da su turski promatrači dobrodošli, budući da je Turska dugogodišnji provjereni saveznik SAD.

Pukovnik Miles je kazao da će nova iračka vlada, koja će se ustanoviti nakon izbora 30. siječnja, odlučiti hoće li pružiti dalje gostoprimstvo turskim časnicima. Dometnuo je da će Amerikanci respektirati svaku odluku legitimnih iračkih vlasti.

U međuvremenu, nastavlja se val nasilja na području Kirkuka. Irački pobunjenici napali su četiri glasačka mjesta. Vijesti govore o pogibiji jednog američkog vojnika i časnika iračke vojske.

Do akcije iračke gerile došlo je na području Domoza, gdje Turkmeni čine većinu lokalnog pučanstva. Oni također imaju većinu u mjestima Amelshabi i Kadisiyi. Turkmeni koji govore književnim turskim jezikom, prema nekim procjenama, čine između 12 i 16 posto cjelokupnog iračkog pučanstva.

Područje Kirkuka ima oko 5 posto svjetskih rezervi najkvalitetnije nafte. Prije uklanjanja s vlasti režima Sadama Huseina, Turkmeni su na tom području činili 67 posto cjelokupnog stanovništva.

Prema turskim izvorima, na područje Kirkuka je u posljednjih godinu i pol dana doseljeno oko 350.000 Kurda. Na taj način je, kako se tvrdi, ne samo izmijenjena struktura tamošnjeg pučanstva, vec i stvoren scenarij za izbijanje građanskog rata s teško sagledivim posljedicama za Irak i čitavu regiju.

(Hina) xskon ysbad

Pročitajte više