Anketa Fox Newsa: Biden povećao vodstvo, bježi Trumpu za deset posto

Foto: EPA

AMERIČKI Fox News sinoć je objavio novu anketu po kojoj demokratski kandidat Joe Biden vodi ispred aktualnog predsjednika Donalda Trumpa za deset postotnih poena.

Biden ima 53 posto podrške, dok Donald Trump ima 43 posto, kaže anketa Fox Newsa, medija koji godinama otvoreno podržava Trumpa i njegove poteze.

Anketa je provedena nakon debate te nakon što je Trump obolio od koronavirusa. Po njoj je Biden znatno povećao prednost u odnosu na prošlomjesečnu anketu kad je vodio za pet posto. U rujnu je Bidena podržavalo 51 posto ispitanih, dok je Trump bio na 46 posto. To znači da Biden prema ovoj anketi ima uzlazni trend dok je Trump u silaznoj putanji.

Stav oko pandemije i gospodarstva

Koronavirus i ekonomija su dvije teme koje su ispitanima bile najvažnije kad je riječ o izboru za predsjednika. Za njih 44 posto odnos prema pandemiji je odlučujuć na ovim izborima. Isti broj ispitanih smatra ekonomiju ključnim faktorom pri izboru, a 34% zdravstvenu zaštitu, 26% problem rasizma te 25% kriminala u zemlji.

Što se pandemije tiče, 72 posto ispitanika smatra da je izvan doma potrebno nositi zaštitne maske, dok je broj onih koji misle da je virus pod kontrolom malen – 24% (što je manje nego prije mjesec dana kada ih je bilo 30%). Zanimljivo je da gotovo dvostruko više birača daje prioritet mjerama ograničenja zbog suzbijanja širenja koronavirusa nad ponovnim pokretanjem gospodarstva.

Problem pobačaja

Stavovi oko pobačaja i dalje su podijeljeni. 53 posto ispitanika smatra da bi ovaj postupak trebao biti u potpunosti ili djelomično legalan, dok 45 posto smatra bi trebao biti zabranjen. 9% misli kako bi pobačaj trebao biti nezakonit u svim okolnostima.

Što se tiče stava o tome tko je pobijedio u prvoj predsjedničkoj debati, osam od 10 pristaša Bidena smatra da je pobijedio on, dok 6 od 10 Trumpovih glasača misli kako je predsjednik pobjednik rasprave.

Pročitajte više