Anketa Hrvatske liječničke komore: 97% liječnika nezadovoljno svojim statusom

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

NA ANKETU koju su krovne liječničke organizacije uputile na više od 14.000 liječnika odgovorilo je njih 5700, od čega je više od 97 posto liječnika nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, a 94 posto podržava prosvjedne aktivnosti, i to najviše javni prosvjed.

Visok odaziv (41 posto) na anketu koju su proveli HLK, Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet tim zabrinjavajućim brojkama, izvijestila je u srijedu HLK.

Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73 posto) odabralo je javni prosvjed, a na štrajk je spremno njih 61 posto ukazujući da je "liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava".

"Liječnici su ogorčeni zbog loših radnih uvjeta"

Krovne organizacije usuglasit će do kraja tjedna koju će aktivnost pokrenuti, nakon što o tome odluče njihova vodstva. Gotovo svi liječnici, 98 posto, podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka - 92 posto i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika, navodi HLK. 

Takozvane "robovlasničke" ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće ima čak 23 posto liječnika, a njihovo ukidanje podržava njih 93 posto, rezultati su ankete.

HLK ističe kako je duboka ogorčenost liječnika rezultat preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade.

"Ovaj put vodi u urušavanje javnog zdravstva"

Dodaje i da ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta. "Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji" upozorava HLK tvrdeći da odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima guranjem masovnih problema pod tepih.

"Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima", kaže HLK.

Izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima i ukidanje postojećih "robovlasničkih" ugovora za specijalizacije liječnika - zahtjevi su čije žurno ispunjavanje traže HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika

Pročitajte više

 

Pročitajte više