ANKETA Treba li zabraniti pušenje na ulicama?

Foto: Borna Filic/PIXSELL

MOST nezavisnih lista u saborsku je proceduru poslao izmjene tri zakona kojima, kako kažu, žele utjecati na zdravlje nacije.

Jedna od izmjena odnosi se na Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Mostovci predlažu potpunu zabranu pušenja običnih i e-cigareta u javnosti, odnosno na svim javnim naseljenim mjestima te na trgovima i ulicama.

"Ovo su prijedlozi zakona na kojima je radila struka, a ne politika! Oni nisu populističke, ne idu za proklamiranjem parola, već konkretnih preventivnih mjera koje idu prema poboljšanju zdravstvene zaštite građana kojima će se omogućiti bolja zdravstvena skrb. Ne idemo za populizmom nego konkretnim mjerama", kazao je Ivan Bekavac na konferenciji za medije na kojoj je Most predstavio prijedlog izmjena zakona.

Osim zabrane pušenja na javnim površinama, Most predlaže i zabranu GM hrane u školama, kao i skrivanje alkohola u trgovinama na način kako se danas skrivaju duhanski proizvodi.

"Od 50 posto građana koji danas umiru zbog krvožilnih bolesti, kada bi se uvela pravilna prevencija, čak 70 posto tih ljudi moglo bi preživjeti. Upravo u tom smjeru ide naš zakon. Donosi veliku dobrobit građanima i istovremeno uštedu u zdravstvenom sustavu koji je definitivno rupa bez dna", kazao je Božo Petrov.

Cigarete poskupjele

Podsjetimo, u prosincu je na snagu stupila nova uredba kojom se povećava trošarina na cigarete. Prema prijedlogu u Uredbi o visini trošarine na cigarete, za sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje predviđale su se više trošarine na duhanske proizvode od dotad važećih.

Tim prijedlogom promijenila se visina trošarina na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, sukladno EU direktivi iz 2011. godine o strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan. Ovom se uredbom utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta.

"Morat će doći do određene korekcije, ali ona koju ćemo predložiti je značajno manja od one koju smo čuli od drugih resora. Na, recimo, prosječnu cijenu kutije cigareta to bi bilo do dvije kune", rekao je Marić najavljujući novu uredbu.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više