ANKETA Trebaju li ljekarnici imati pravo na priziv savjesti za antibaby pilule?

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

KOLIKO je vjerski fundamentalizam uzeo maha u Hrvatskoj, dobro pokazuje situacija da je zagrebačka ljekarnica nedavno odbila dati kontracepcijske pilule djevojci, pozivajući se pritom na priziv savjesti.

>> Ljekarnica u Zagrebu odbila dati djevojci antibaby pilule zbog priziva savjesti

"Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?", rekla je ta djevojka za Faktograf.

Ako ste doživjeli slično iskustvo, slobodno nam se javite na desk@index.hr

Priču potvrdila vlasnica ljekarne

Da se taj nemili događaj zaista zbio, potvrdila je i vlasnica dotične ljekarne Sandra Čelina.

"Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati", rekla je Sandra Čelina i napomenula da je "svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Imaju li ljekarnici pravo na priziv savjesti? Da, ali...

Treba napomenuti da je eventualni priziv savjesti radnica i radnika u ljekarnama definiran člankom 12. Kodeksa ljekarničke etike i deontologije koji kaže: "Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika."

O slučaju se oglasila i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja kaže da je u slučaju priziva savjesti ljekarna "dužna organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava je u pružanju pojedinih usluga".

Vjerska uvjerenja ispred prava pacijenata

S obzirom na to da se kontracepcijske tablete ne mogu nabaviti bez liječničkog recepta, nema nikakve sumnje da je dotična djevojka imala pravo dobiti takve tablete u ljekarni, neovisno o bilo čijim vjerskim uvjerenjima.

Činjenica je i da je tog dana otišla kući neobavljena posla, a sve zato što joj je ljekarnica zbog vlastitih uvjerenja odbila dati tablete za koje je djevojka imala recept. Posebno je problematična činjenica da su djevojci kontracepcijske tablete istovremeno i lijek obzirom da ona, baš kao i mnoge druge žene, za vrijeme menstruacije ima obilna krvarenja, pa su joj kontracepcijske tablete potrebne jer sadrže hormone koji ublažavaju ta krvarenja. 

Što vi mislite? Trebaju li ljekarnici imati pravo izdati kontracepcijske pilule zbog priziva savjesti? Recite nam u anketi!

 

* Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više