Ljekarnica u Zagrebu odbila dati djevojci antibaby pilule zbog priziva savjesti

Ljekarnica u Zagrebu odbila dati djevojci antibaby pilule zbog priziva savjesti
Slika nema veze s događajima iz teksta Ilustracija: 123rf

DJELATNICA ljekarne na zagrebačkom Jordanovcu jednoj je djevojci odbila dati kontracepcijske pilule pozivajući se na priziv savjesti, piše Faktograf.

"Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?", komentira djevojka za Faktograf.

 

Vlasnica ljekarne potvrdila da se događaj zbio

Sandra Čelina, vlasnica ljekarne Čelina na Jordanovcu, potvrdila je da je do spornog događaja stvarno došlo.

"Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati", rekla je Sandra Čelina i napomenula da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Iz Komore kažu da su ovog mjeseca na njihovu adresu pristigle dvije žalbe. Ujedno jedine ove godine.

"U periodu od 1.1.2018. do 12.11.2018. zaprimljena je jedna žalba koja se odnosi na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama i koja je trenutno u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju. Pored navedene žalbe, zaprimljen je i jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno da li se radi o uskraćivanju izdavanja lijeka zbog priziva savjesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja lijeka sukladno važećem Zakonu o ljekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (stručna procjena da bi lijek mogao ugroziti zdravlje pacijenta, neispravna medicinska dokumentacija, slučaj prijetnje ili nasilnog ponašanja pacijenta)", kažu iz Komore.

Priziv savjesti radnika i radnica u ljekarnama definiran je Kodeksom ljekarničke etike i deontologije Prema stavku trećem, članku 12. Kodeksa: "Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika".

Ljekarne moraju osigurati rad na način da osoba dobije pilule

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, napominje da je pravo na priziv savjesti individualno. U slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su „dužne organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava je u pružanju pojedinih usluga“.

Budući da u prošlotjednom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeksa ljekarničke etike i deontologije.

"U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika", rekla je Višnja Ljubičić Faktografu.

* Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara