Anketa: U slučaju prijevremenih izbora SDP osvaja vlast

NAJVEĆOJ opozicijskoj stranci u Hrvatskoj, SDP-u, sve više raste popularnost. Da su izbori provedeni za vrijeme posljednjeg istraživanja agencije Mediana fides, između 10. i 14. rujna, SDP bi pobijedio na parlamentarnim izborima.

Prema anketi koju je provela ta agencija, a objavio Jutarnji list, ispitanici su odgovarali na pitanje: "Da su danas izbori za hrvatski Sabor, za koju biste stranku glasali?" 

Rezultati su pokazali da SDP ima više od 7 posto prednosti nad vladajućim HDZ-om. Račanova inicijativa započeta u Crnom Lugu, pri čemu je najavio borbu za povratak na vlast, pokazala se opravdanom, barem ako je suditi sudeći prema novom istraživanju popularnosti stranaka i političara.

Slučajevi Liburnija, te neuspjesi iz prvog dijela Sanderovog mandata okrenuli su biračko tijelo na podršku SDP-u koji je dobio čak 34,1 posto glasova.

HDZ je dobio 26,9 posto glasova, a treći je HSP sa 12,7 posto. Slijede ih HSS, HNS, HSLS, HSU, IDS, DC, LS i SDSS.

Najpopularniji političar je i dalje Stjepan Mesić, čiji rad podržava visokih 77 posto ispitanih građana, a slijede ga političarke Kolinda Grabar-Kitarović, Đurđa Adlešić i Vesna Škare-Ožbolt.

Premijer Ivo Sanader ocijenjen je bolje nego Vlada, odnosno o njemu pozitivno mišljenje ima 38,6 posto ispitanika, a prema Vladi 29,6 posto. Ipak, sudeći prema anketi, u porastu je broj građana koji o Sanaderu imaju negativno mišljenje.

Anketa je provedena na 1006 ispitanika, a standardna greška uzorka je +/- 3,1 posto. U provedenoj anketi bilo je 26,1 posto onih koji se nisu željeli izjasniti.

Pročitajte više