Anketu Sindikata novinara Hrvatske od 1200 novinara kojima je uručena ispunilo 234

NA ANKETI o slobodi novinara koju je u listopadu prošle godine proveo Sindikat novinara Hrvatske (SNH) odazvalo se svega 234 novinara, iako je upitnik poslan u više od 1200 primjeraka, doznaje se u Sindikatu.

Po riječima predsjednice SNH Jasmine Popović Sindikat je očekivao znatno veći odaziv na anketu, provedenu u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i institutom IPI iz Beča.

U povodu te ankete, koju su prošlog tjedna objavili neki mediji priopćenjem za javnost reagirao je tjednik Feral Tribune koji tvrdi da je Sindikat "grubo izmanipulirao" novinare tog lista i hotimično obmanuo javnost, jer su na anketu odgovorila samo tri novinara Ferala, a prema SNH-u, 80 posto novinara tog lista "osjeća se neslobodnima u svom radu i redakciji".

"Osim što je taj podatak neobična laž, on se niti tehnički nije mogao izračunati iz tog istraživanja-ankete", navodi Feral.

Podsjećaju i da se u uvodnom dijelu upitnika napominjalo da je anketa anonimna, te da niti na jednom listiću nije pisalo koji ga je novinar ispunio niti za koji list radi.

"Zbog objavljene laži, međutim, osjećamo se bezočno izigranima od strane organizatora istraživanja i uvjereni smo da je objavljivanjem spomenutih neslužbenih i nepotpunih rezultata hotimično obmanuta javnost. Zahtijevamo stoga da SNH utvrdi tko je kriv za štetu koja je nanesena nama i našim novinama i da poduzme odgovarajuće mjere kako se nešto slično ne bi dogodilo još nekome...", stoji u priopćenju novinara Ferala koji su ujedno članovi SNH-a.

Anketirani su u upitniku uz pitanja kakvu slobodu novinarskog rada imaju, ocjenjivali i rad s urednicima, njihovu kompetentnost, mogućnost svog utjecaja na konačni izgled vijesti, uređivačku politiku i drugo.

Iz ankete proizlazi da je od 234 novinara iz 23 hrvatske redakcije, njih 55 posto odgovorilo da nema punu slobodu novinarskog rada. Iz ankete, koja je bila anonimna, osim da je na nju odgovorilo 234 novinara ne može se vidjeti koliko je novinara iz pojedinih redakcija na nju odgovorilo.

Po riječima predsjednice SNH Jasmine Popović rezultati ankete nisu dramatični niti zabrinjavajući. "Sloboda je pitanje osjećaja", kazala je Popović, dodajući kako ne želi ulaziti u dublje ocjene, jer je anketa prva takve vrste u Hrvatskoj.

Tvrdi da je "veliki broj ljudi kojima je anketa uručena zvao Sindikat i pitao je li sigurno ispuniti anketu. Iz toga je vidljivo da je kod nekih novinara postojao strah prema ispunjavanju ankete", zaključila je Popović.

Po riječima profesora s Fakulteta političkih znanosti Stjepana Malovića, koji je sudjelovao na izradi anketnih pitanja, o rezultatima je prerano govoriti dok se ne provede analiza ankete.

"Tek kada konačna analiza bude gotova moći ćemo ozbiljnije raspravljati, može li se na temelju dobivenih rezultata donositi nekakav sud", smatra Malović.

Pročitajte više