Annan i Blair o Bliskom istoku

BRITANSKI premijer Tony Blair i glavni tajnik UN-a Kofi Annan u ponedjeljak su u Sankt Peterburgu na marginama summita G8 razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, prenose agencije.

"Činjenica je da nasilje neće prestati dok ne stvorimo uvjete ze prekid vatre", rekao je Blair novinarima nakon razgovora s Annanom. "Jedini način mogao bi biti razmještaj međunarodnih snaga koje bi mogle zaustaviti bombardiranje Izraela", rekao je britanski premijer.

Annan je pozvao sukobljene strane u Libanonu da prekinu neprijateljstva. "Moramo pokušati postići da se sukobljene strane što je prije moguće usuglase oko prekida vatre kako bi nam dale vremena za djelovanje", rekao je Annan nakon sastanka s Blairom.

"Pozivam sukobljene strane da budu vrlo selektivne kad je riječ o ciljevima te da imaju osjećaj obveze kada je riječ o poštivanju ljudskih prava - da štede živote civila i civilnu infrastrukturu", rekao je glavni tajnik, dodavši kako UN razmatra mogućnost evakuacije UN-ovih zaposlenika u Libanonu, a Blair je kazao kako Britanci razmatraju mogućnost uspostavljanja zračnog mosta za svoje građane.

Pročitajte više