Izrael: Iran isporučio raketu kojom je pogođen brod

HEZBOLLAH nije izraelski vojni brod pogodio bespilotnom letjelicom u kojoj je bio eksploziv, već protubrodskom raketom koju su dobili od Iranaca, priopćile su u subotu izrelske oružane snage.

Prema izraelskim izvorima radi se o protubrodskoj raketi tipa C-802, koja je izrađena u Iranu, odnosno o kopiji kineske protubrodske rakete Yiong-Ji 802. Iranci su te rakete nabavili od Kineza nakon prvog Zaljevskog rata 1991. godine.

Rakete C-802 mogu se lansirati kako s brodova tako i s pokretnih kopnenih lansera, što je bio slučaj kod jučerašnjeg napada. Ovi protubrodski projektili radarski su navođeni na cilj, imaju domet oko 120 kilometara, a mogu nositi 160 kilograma eksploziva.

Izraelski izvori nisu objavili podatke o brodu koji je pogođen, a agencija France presse piše da se radi o višenamjenskoj korveti Saar 5.

Izrael ima tri takve korvete - INS Eilat, INS Lahav i INS Hanit.

Radi se o brodovima istisnine 1.200 tona naoružanim protubrodskim raketama Harpoon i Gabriel, protuzrakoplovnim raketama Barak, šest torpednih cijevi, te topom od 76 milimetara ili protuzrakoplovnim sustavom Phalanx, koji se sastoji od radarom navođenog šestocjevnog topa promjera cijevi 20 milimetara.

Brod opslužuje posada od 60 ljudi od kojih 10 pripada zrakoplovnom osoblju, jer se na brodu nalazi i jedan helikopter Aerospatiale H665A Dauphin.

Dnevnik Haaretz navodi kako pripadnici izraelskih kopnenih snaga ipak ne isključuju mogućnost da je brod pogođen bespilotnom letjelicom. Takve letjelice Hezbollah je tijekom protekle dvije godine koristio za izviđanje sjevernog dijela Izraela, navodi Haaretz na svojoj internetskoj stranici.

Reuters, pozivajući se na izraelske izvore, javlja da su u petak navečer ispaljene dvije rakete, a da je drugom pogođen egipatski trgovački brod, o čemu nema još nikakvih informacija od egipatskih vlasti.


 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara