Annan i De Mello naglašavaju važnost suverenosti Iraka

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i njegov netom imenovani posebni predstavnik za Irak Sergio Vieira de Mello rekli su u utorak kako je najvažnije u suradnji s iračkim narodom uspostaviti suverenu iračku državu i zaštiti ljudska prava Iračana.

Annan je kazao kako je de Mello, koji će uzeti četveromjesečno odsustvo sa svojeg sadašnjega posla Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava kako bi otišao u Irak na novu dužnost, idealan čovjek za posao posebnog predstavnika kako ga je predvidjela rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku.

"Vijeće je pozvalo Ujedinjene narode da pomognu iračkom narodu, u koordinaciji s vlastima, u širokom krugu područja, uključujući humanitarnu pomoć, obnovu, osposobljavanje infrastrukture, reformu sudstva, ljudska prava i povratak izbjeglica, a također da pomognu kod civilne policije", rekao je Annan na konferenciji za novinare predstavljajući Vieira de Mella kao svojeg izaslanika.

Annan je rekao da nije lako donio odluku da Vieira de Mella odvuče od njegovog koja se tiču ljudskih prava koja su od temeljne važnosti za UN, ali da i to pokazuje "važnost izazova" koji UN preuzima.

Vieira de Mello je također naglasio važnost suverenosti Iraka i ljudskih prava u toj zemlji.

"Irački narod, kao što to znamo, dovoljno je patio i pati. Vrijeme je da svi, koalicijske vlasti i Ujedinjeni narodi, zajednički osiguramo da se okončaju ove patnje i da irački narod uzme svoju sudbinu u svoje ruke, i to, kao što to traži Vijeće sigurnosti, što je prije moguće", rekao je on novinarima.

"Smatram razvitak kulture ljudskih prava u Iraku temeljnim za stabilnost i mir u toj zemlji", kazao je Vieira de Mello naglašavajući posebice važnost prava žena i njihovo puno sudjelovanje u političkim procesima.

On je kazao kako planira stići u Bagdad sljedećeg ponedjeljka i da će mu prva stvar biti uspostava kontakata s iračkim društvom, te predstavnicima medija i civilnog društva.

Drugi prioritet će mu biti uspostava dobrih odnosa s privremenim vlastima kojima upravljaju Sjedinjene Države, a namjerava posjetiti sve iračke pokrajine kako bi vidio što Iračani u svim dijelovima Iraka misle o svojoj budućnosti.

Vieira de Mello, 55-godišnji Brazilac, proveo je 30 godina radeći za UN na nekim od najosjetljivijih postkonfliktnih područja kao što je Kosovo, drugi dijelovi bivše Jugoslavije, u Ruandi i na Istočnom Timoru.

Annan je kazao da je on stekao izvanredno iskustvo vodeći ove operacije i da je poznat kao čovjek koji zna timski raditi i postići konsenzus.

Pročitajte više