Annan podržao izbor nove iračke privremene vlade

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan podržao je u utorak izbor nove iračke privremene vlade rekavši kako je proces bio nesavršen, ali da su Ujedinjeni narodi učinili ono što su planirali.

"Učinili smo upravo ono što smo planirali, i nikada nije bilo namjere da UN nametne vladu Iračanima", rekao je Annan novinarima suočen s kritikama da su ključne članove nove vlade izabrale Sjedinjene Države ili Vijeće za privremenu upravu Iraka koje je imenovao SAD.

On je kazao da "uzimajući u obzir okolnosti i čimbenike na terenu nije iznenađenje da imate mješavinu ljudi iz Upravnog vijeća i izvana koji formiraju novu vladu".

Annan je pohvalio UN-ovog izaslanika Lakhdara Brahimija zaduženog za imenovanje nove privremene iračke vlade koja će preuzeti vlast 30. lipnja od američkih okuapcijskih vlasti i odbacio tvrdnje da je Brahimi stavljen u stranu u procesu imenovanja.

Brahimi je "morao praviti kompromise kako bi proces pokrenuo naprijed. Nije moglo biti lako. On je to znao", rekao je Annan.

"Uzimajući u obzir okolnosti mislim da je Brahimi učinio najbolje što je mogao", kazao je Annan.

Napominjući kako je od početka bilo jasno da će UN razgovarati o sastavu nove vlade s američkim privremenim vlastima i Iračkim upravnim vijećem uz druge iračke skupine Annan je rekao kako njihovo sudjelovanje nije iznenađenje.

Annan je rekao novinarima da sada kada je nova vlada postavljena "svi moramo gledati naprijed i raditi na predaji suverenosti i vlasti Iračanima 30. lipnja".

On je izrazio nadu da će se Vijeće sigurnosti UN-a moći što je prije moguće konzultirati s novom iračkom vladom o rezoluciji na kojoj trenutno radi i koja bi trebala odrediti uvjete pod kojima će raditi nova vlada i postaviti put za izbore u siječnju.

Upozorio je da je nasilje u Iraku i dalje najveći problem te rekao da je u razgovoru s predsjednikom Bushom u utorak naglasio kako se treba pokušati smanjiti nasilje.

Pročitajte više