Annan potvrdio vodeću ulogu UN-a u koordiniranju humanitarne pomoći

Glavni tajnik UNa Kofi Annan potvrdio je u četvrtak na summitu u Džakarti glavnu ulogu Ujedinjenih naroda u koordiniranju pomoći zemljama koje je 26. prosinca pogodio potres s tsunamijem.

"Dakako, Ujedinjeni narodi predvode" operacije pomoći i obnove, rekao je Kofi Annan na konferenciji za tisak u skopu specijalnog summita svjetskih čelnika koji su u Džakarti organizirale indonezijske vlasti.

Kofi Annan, kojeg podupiru azijske i europske zemlje, time je potvrdio da je skupina zemalja za koordinaciju pomoći zemljama pogođenim tsunamijem koju čine SAD, Japan, Australija i Indija, odsad pod kapom UN-a. Službeni predstavnik Japana potvrdio je za AFP da će ta skupina, koje je osnutak mogao ostaviti dojam da se te zemlje natječu s UN-om, "uskoro prenijeti ovlasti na UN".

Na jednodnevnom susretu na vrhu u Džakarti Annan je pozvao donatore da budu brzi u pružanju pomoći i da u sljedećih šest mjeseci osiguraju 972 milijuna dolara za zemlje pogođene katastrofom.

Vlade i međunarodne organizacije diljem svijeta prikupile su dosad oko 4 milijarde dolara za žrtve tsunamija.

Kofi Annan je na konferenciji istaknuo da će UN poduprijeti uspostavu sustava za pravodobno upozoravanje na tsunami, prenosi Reuters.

"Na ovoj su konferenciji mnogi čelnici rekli koliko je bitna uspostava takvog sustava u ovom dijelu svijeta", rekao je Annan. "Ohrabrit ćemo uspostavu sustava za pravodobno upozoravanje i surađivati s vladama".

Dužnosnici su rekli da bi broj poginulih, koji sada doseže 145.000, bio manji da je postojao takav sustav koji bi ljude upozorio da napuste područja uz more.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više